Ελληνικός τουρισμός: μάρκετινγκ non grata ?

P4_greyΑρκετά χρόνια πριν, οι εμπειρίες ενός ταξιδιού στην Ελλάδα και η ανάγκη ανατοποθέτησης της χώρας στη διεθνή τουριστική σκηνή ήταν το βασικό αντικείμενο συζήτησης σε ένα αφιέρωμα, όπου έγραφα για την κατάσταση του ελληνικού τουρισμού. Ήταν τότε που τραγουδήσαμε 2004 φορές σε Ολυμπιακούς ρυθμούς στην Αθηναϊκή πρωτεύουσα και ταυτόχρονα κάποιοι αναζητούσαμε τόπους μακριά από mass tourism καταστάσεις, νιώθαμε το vibe στη Νίσυρο, καταδυόμασταν στο Ιόνιο turquoise των Παξών, γευτήκαμε τη μαγεία του απόκοσμου στην Αστυπάλαια, σκαρφαλώσαμε στην κορυφογραμμή της Πίνδου και γλιστρήσαμε εν ψυχρώ, στίψαμε σφουγγάρια στην Κάλυμνο και κάναμε hydro-bike στη Λίμνη Πλαστήρα πριν ακολουθήσουμε τη ροή του Ασπροποτάμου. Πατήσαμε το delete σε κάθε απλοϊκό συνειρμό ήλιο-θάλασσα-Ζορμπά για να εμπλουτίσουμε τη γνώση και το άρωμα της Ελλάδας με καθετί που έχει να μας προσφέρει.

Η προσωπική κάρτα επιβίβασης στον χώρο των ταξιδιών ήταν πάντοτε γραμμένη με σκέψεις και συναισθήματα για όσα μπορούν να απογειώσουν την Ελλάδα, πολλώ δε μάλλον όταν γνώρισα αξιόλογους ανθρώπους που υπηρετούν τον κλάδο με επαγγελματισμό. Όσο πιο πολύ γύριζα ανά την Ελλάδα και τον κόσμο και μελετούσα τον χώρο ως ερευνητής κα ταξιδευτής, υποστήριζα πλέον ακράδαντα ότι η χώρα αυτή είναι ένα απέραντο θεματικό πάρκο, μια αληθινή “Disneyland” που δεν χρειάστηκε ποτέ να δημιουργήσουμε εξαρχής. Το ότι είναι έτοιμο δεν σημαίνει ότι είναι και εύκολο να το διαχειριστείς. Η μεγαλύτερη προσπάθεια βρίσκεται στο ότι για να μιλήσεις γι’ αυτή, να τη συγκρίνεις, να προσφέρεις και να πουλήσεις, πρέπει να τη γνωρίσεις. Επομένως, χρειάζεται πρωτίστως να την ανακαλύψουμε εμείς οι ίδιοι. Γιατί αν δεν ξέρεις τι έχεις και πού πας, μάλλον θα καταλήξεις κάπου αλλού… και για να εκφραστεί το κοινό με εικόνες, ήχους, μυρωδιές και συναισθήματα πρέπει κάποιος να το συντονίσει αρμονικά σε τόπους και χρόνους που διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή, προσφέρουν διαφορετικές εμπειρίες και απευθύνονται σε άλλους τύπους ταξιδευτών.

Όλοι μπορούν να “παρελάσουν” από τα αξιοθέατα του “mega resort” με το όνομα Ελλάδα, σεβόμενοι τη διαφορετικότητα των περιοχών, αρκεί πρώτα να έχουν αντιληφθεί ότι αξίζει τον κόπο να κάνουν μια βόλτα για να το απολαύσουν στην ολότητά του – είτε αν τους ταιριάζει τώρα, είτε σε διαφορετική ηλικία και οικογενειακή κατάσταση, είτε ακόμα και σε διαφορετική εποχή. Πάντα όμως θα έχει κάτι να προσφέρει, αυθεντικό, μοναδικό και ξεχωριστό από κάτι άλλο που θα επέλεγαν να δουν. Και αυτό θα τους κάνει να το πουν και σε άλλους να το επισκεφθούν επίσης. Η καλύτερη ανταμοιβή πρώτα για όσους εργάζονται γι’αυτό το σκοπό και κατ’ επέκταση για όσους ζουν εκεί.

Μικρές λέξεις και μεγάλες συζητήσεις για έναν κλάδο που συνήθως υποεκτιμάται και σημειώνεται με bold, italics και underline στο κλείσιμο κάθε χρονιάς και κάθε καλοκαίρι, στα νούμερα των αφίξεων, των charter, καθώς περιορίζεται σε όσους ήρθαν και στις εκτιμήσεις για όσους θα έρθουν. Χωρίς να γίνεται λόγος για όσους έμειναν πραγματικά ευχαριστημένοι, για όσους θα ξαναέρθουν και σε πόσους ακόμα θα κυκλοφορήσει με θετικά (ή ακόμα και διθυραμβικά σχόλια) το όνομα Ελλάδα ως προορισμός. Το μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού ίσως αναζητά ακόμα τον προσανατολισμό του, έχοντας κάνει κάποια βήματα στις διεθνείς αγορές.

Με αυτό το άρθρο αποτυπώνονται οι πιο ρεαλιστικά θετικές προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, εγκαινιάζοντας αυτή την κατηγορία των posts (Perspectives). Η πολυμορφία των ελληνικών τουριστικών προορισμών καλείται να αναδιαμορφώσει τις αντιλήψεις φιλοξενούμενων ταξιδιωτών, προσφέροντας μια συνολική ταξιδιωτική εμπειρία. Η ενορχήστρωση τόπων και αρθρώπων, γνώσης και πράξης προϋποθέτει ειλικρινείς προσπάθειες και πραγματικές θυσίες για έναν κλάδο που δίνει έδαφος σε τεχνολογία, καινοτομία και περαιτέρω εξέλιξη. Και είναι βέβαιο ότι όλα αυτά δεν μπορούν να αναπτυχθούν, αν δεν υπάρξει το κατάλληλο υπόβαθρο για την αξιοποίηση apps με τον πλέον κατάλληλο τρόπο – σε διαφορετική περίπτωση, οι προσπάθειες θα είναι απλά σπασμωδικές.

Η δύναμη του κλάδου βρίσκεται, κατά βάση, στους ανθρώπους που τον στηρίζουν με αξιοπρέπεια και μαζί με τις δικές τους υπηρεσίες/προϊόντα πωλούν το τοπικό, περιφερειακό προϊόν με εθνική υπογραφή. Με θαυμασμό σε όλους όσους εργάζονται, όσους είχα την τύχη να συνεργαστώ μέχρι σήμερα και όσους ακόμα δεν γνωρίζω και δείχνουν το καλύτερο πρόσωπο της χώρας. Ένα ξεχωριστό case study για την πορεία της χώρας και μια οικονομία που “ξέχασε να πουλάει” στην παγκόσμια αγορά προϊόντα και υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια.

2 Comments Add yours

  1. Anonymous says:

    Κάθε σας κείμενο γεμίζει ενθουσιασμό και ανανεώνει την ενέργεια και το πάθος για προσφορά ενός ανθρώπου σαν κι εμένα, που μόλις πρόσφατα δραστηριοποιήθηκα με τον τουρισμό, σαν εργαζόμενος. Συνεχίστε, πραγματικά δίνετε πνοή σε όσους οραματιζόμαστε τουριστικές υπηρεσίες αντάξιες του φυσικού περιβάλλοντος το οποίο έλαχε να μας φιλοξενεί, και εργασιακές συνθήκες ανάλογες της βιτρίνας που λανσάρουμε στους επισκέπτες.

    Like

    1. Πράγματι, οι υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας για τους επισκέπτες μπορούν να διαφοροποιήσουν σημαντικά τη συνολική εικόνα του προορισμού. Τα ενθαρρυντικά σας σχόλια είναι ο καλύτερο οδηγός ώστε να συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε νέους προορισμούς για το επόμενο ταξίδι, για τον τουρισμό στην Ελλάδα και την παγκόσμια αγορά.

      Like

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.