People: Χάρης Νεοφυτίδης, Γενικός Διευθυντής, Metropol Palace Hotel Belgrade

P3_grey  Αμεσότητα και επαγγελματισμός, ευγένεια, διακριτικότητα και ευχάριστη διάθεση, σε όλες τις συναντήσεις, σε μια πορεία που ξεκίνησε από την Αθήνα, με πολλούς σταθμούς και διακρίσεις για να φθάσει σήμερα σε ένα ξενοδοχείο-έμβλημα για τα Βαλκάνια. Είναι σημαντικό να έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους, που έχουν πράγματα να σου πουν, να συνεργάζεσαι μαζί τους σε executive training σε μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων και να τους γνωρίζεις στο ίδιο το περιβάλλον εργασίας τους, με επισκέψεις στα ξενοδοχεία αυτά. Ακόμα σημαντικότερο, να μην ξεχνάς αυτές τις συνεργασίες, να χαίρεσαι να τις αναφέρεις και να έχεις περισσότερες ευκαιρίες να θυμηθείς.

Το farewell από τον τελευταίο σταθμό στην Ελλάδα και η άφιξη στο Βελιγράδι ήταν μόνο η αφορμή για να συζητήσουμε ξανά με τον Χάρη Νεοφυτίδη,  Γενικό Διευθυντή στο Metropol Palace Hotel Belgrade [www.metropolpalace.com].  Αναφέρεται στα 4Ps του ταξιδεύειν μέσα από τη σημασία του τουρισμού για την εικόνα της χώρας, την πορεία του ελληνικού τουρισμού και μοιράζεται με τους συνταξιδευτές του the voyager voice, εμπειρίες με διαφορετικό γεωγραφικό στίγμα, από Κίνα, Μογγολία, Ρωσία και Κωνσταντινούπολη.

tvv: Γεννιέσαι ή γίνεσαι φιλόξενος;

X.N.: Γεννιέσαι… Δεν μαθαίνεται η θετική  και αλτρουιστική στάση απέναντι στον ξένο. Είναι στην κυτταρική μνήμη μας το πόσο θα νοιαστούμε για κάποιον, θα τον φροντίσουμε και θα μοιραστούμε τον χρόνο μας μαζί του. Πόσο θα  δημιουργήσουμε μια εμπειρία, που θα τον ακολουθήσει στον τόπο του. Σαφώς και υπάρχουν παραδείγματα, σχολές και πρακτικές, που μπορούν να σε κάνουν καλύτερο, όμως το υλικό και η βάση πρέπει να προϋπάρχουν.

tvv: Ό,τι πιο φιλόξενο έζησα.

X.N.: Θυμάμαι μερικά χρόνια πριν στην Κωνσταντινούπολη, την περίοδο των  διαδηλώσεων για το  πάρκο στην πλατεία Ταξίμ. Λόγω κακού προγραμματισμού βρεθήκαμε σε ένα  στενό, λίγο πριν το ξενοδοχείο και μέρα μεσημέρι, εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς. Χωρίς να έχουμε τρομοκρατηθεί, ομολογώ ότι δεν ήταν και ό,τι καλύτερο μας είχε συμβεί. Και ξαφνικά  εκεί που περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, άνοιξε μια πόρτα ενός σπιτιού για να μπούμε μέσα, ώσπου να τελειώσει η πορεία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ανακούφισή μας και την ευγνωμοσύνη απέναντι στους άγνωστους οικοδεσπότες μας.

tvv: Η ταυτότητα του σύγχρονου Έλληνα ταξιδευτή.

X.N.: Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα επηρέασε και άλλαξε, θα έλεγα, τον τρόπο που ταξιδεύουμε ως λαός. Ευτυχώς, περιόρισε τους τουρίστες επίδειξης και αύξησε τους ταξιδιώτες, που θέλουν να γνωρίσουν άλλους λαούς, κουλτούρες και να μην τις συγκρίνουν κατ’ ανάγκη με τη δική τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι όσοι ταξιδεύουν αντιπροσωπεύουν την πατρίδα τους και η συμπεριφορά τους δημιουργεί θετική ή αρνητική εικόνα για τη χώρα τους στις χώρες μετάβασης. Όποιον  επαγγελματία του τουρισμού και να ρωτήσετε στην Ελλάδα, θα σας εκφράσει άποψη για λαούς, βασισμένη στη συμπεριφορά των τουριστών που έχει συναντήσει. Ο κάθε ταξιδιώτης είναι πρεσβευτής της χώρας του.

tvv: Η πορεία της Ελλάδας στον παγκόσμιο ταξιδιωτικό χάρτη.

X.N.: Το 2016 οι επίσημες  εκτιμήσεις για τον τουρισμό κινούνται θετικά, με εξαίρεση τα νησιά που βρέθηκαν στη δίνη του προσφυγικού. Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ευνοεί χώρες όπως η Ελλάδα, που παρέχει ασφάλεια, σταθερότητα και πληθώρα επιλογών για τον επισκέπτη. Χωρίς να παραγνωρίζεται η  ανάγκη ανοίγματος σε νέες αγορές, πρέπει να σταθεροποιηθούμε στις παραδοσιακές μας αγορές, βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας. Εξάλλου, ο ανταγωνισμός από νέους και φθηνότερους προορισμούς είναι έντονος. Μόνο έτσι, πιστεύω θα ξεφύγουμε από τη συνεχή απειλή της μείωσης των  αφίξεων, μιας και  η επιλογή της χώρας θα είναι συνειδητή και όχι λόγω προσφορών.

tvv: Η ανεκτίμητη πλευρά του ταξιδεύειν.

X.N.: Ταξιδεύοντας με ανοιχτό μυαλό, γνωρίζεις πραγματικά τους άλλους. Γίνεσαι πιο ανεκτικός, λιγότερο απόλυτος, συνειδητοποιείς ότι δεν είμαστε μοναδικοί ως λαός και ότι οι άνθρωποι στην υπόστασή τους δεν διαφέρουν πολύ. Προσωπικά, τα ταξίδια με κάνουν καλύτερο άνθρωπο και με κρατούν σε μια διαρκή εγρήγορση. Τέτοια, που να έχω την ίδια επιθυμία να ανακαλύπτω νέους προορισμούς, κοντινούς ή μακρινούς. Και μερικές φορές το ταξίδι και η ευκαιρία είναι πολύ πιο κοντά από όσο νομίζουμε. Να ταξιδεύεις… ναι, η  ευτυχία του να ταξιδεύεις είναι επιλογή και στάση ζωής. Είναι μια ευκαιρία να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου, να συνυπάρξεις με άλλους, να αποκτήσεις νέες γνώσεις.

tvv: Στους δικούς μου προορισμούς, ένα «πού» και το «γιατί» που με οδήγησε εκεί.

X.N.: Υπερσιβηρικός στη Ρωσία μέχρι τα σύνορα της Μογγολίας και από εκεί με λεωφορείο και αεροπλάνο  μέχρι το Πεκίνο. Ένα ταξίδι ζωής, οικογενειακώς, με λίγους αλλά εξαιρετικούς φίλους ως συνταξιδιώτες. Έγινε για την απεραντοσύνη της Ρωσίας, την άγρια ομορφιά της Μογγολίας και την ιδιαίτερη κουλτούρα της Κίνας. Άξιζε για τη χαρά, που έδωσε στον καθένα ξεχωριστά και για μένα προσωπικά, για την ευτυχία της ανατολής στις στέπες της Σιβηρίας… την ώρα που όλοι κοιμούνται και το τρένο πλησιάζει στη Βαϊκάλη.

tvv: Συνταξιδευτές που ξεχώρισα.

X.N.: Όπως η ζωή, έτσι και τα ταξίδια θέλουν συνοδοιπόρους. Τότε η εμπειρία είναι πιο έντονη. Οι καλύτεροι συνταξιδευτές, για μένα, είναι αυτοί, που δεν βάζουν τις δικές τους επιθυμίες, ως  προτεραιότητα  και λειτουργούν ως ομάδα. Είναι αυτοί που σε βοηθάνε να κάνεις ακόμη ένα βήμα, να πάρεις έναν άλλο δρόμο, όχι τόσο γνωστό, να μη φοβηθείς το διαφορετικό. Ευτυχώς είχα την τύχη να  βρεθώ με πολλούς τέτοιους εξαιρετικούς ανθρώπους, είτε βρισκόμουν στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.

tvv: Προοπτικές που με κινητοποιούν.

X.N.: Γενικά, στην ξενοδοχία και στον τουρισμό, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η εμπειρία που αποκομίζει ο επισκέπτης. Αυτήν αναζητούν όλοι και γι’ αυτό ταξιδεύουν. Πάντα με ενθουσίαζαν  οι καινοτόμες πρακτικές άλλων συναδέλφων και διεθνών αλυσίδων. Και είναι διαρκής η προσπάθεια, να βρίσκουμε τον τρόπο, εγώ αλλά και οι συνεργάτες μου, να δημιουργήσουμε την αίσθηση της μοναδικότητας στους επισκέπτες μας, να  πάρουν μαζί τους μια θετική εικόνα για το Βελιγράδι και τη Σερβία φεύγοντας και, φυσικά, να αισθανθούν ότι είναι με ανθρώπους που νοιάζονται. Είναι μια συνεχής και δύσκολη διαδικασία. Θέλει επιμονή, υπομονή, όραμα και διάρκεια στον χρόνο. Το δύσκολο δεν είναι να είσαι καλός σε ό,τι κάνεις μία φορά, αλλά συνέχεια.

tvv: Σταθμοί στη μέχρι σήμερα πορεία μου.

X.N.: Αν και το πρώτο μου πτυχίο είναι ιστορίας και αρχαιολογίας, η ενασχόληση με τον τουρισμό ήταν πάντα μια έντονη επιθυμία μου. Την εποχή εκείνη, ήταν ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο να ασχολείσαι με τον τουρισμό. Όλα αυτά τα χρόνια, είχα τη χαρά να γνωρίσω εμπνευσμένους συναδέλφους και προϊσταμένους, οι οποίοι υπήρξαν δάσκαλοι για μένα και με βοήθησαν να εξελιχθώ. Καταλυτικός παράγοντας υπήρξε η υποστήριξη, η ενθάρρυνση, η εμπιστοσύνη και το όραμα των ιδιοκτητών στα περισσότερα ξενοδοχεία. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε,  στα εικοσιπέντε χρόνια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας, τα δεκαεπτά, είμαι με την ίδια εταιρεία.

Δεν υπάρχει  μόνο ένας σταθμός στην επαγγελματική μου πορεία, αλλά περισσότεροι, εξίσου σημαντικοί. Πάντα ανακαλώ την πρώτη μέρα στο Porto Carras, στο Makedonia Palace, το King George Palace, το Athens Imperial, το Τhe Met και πλέον το Metropol Palace, εδώ στο Βελιγράδι. Από όλα αυτά τα ξενοδοχεία και μέσα από διάφορες καταστάσεις, απέκτησα εμπειρία και εικόνες. Έμαθα ότι πάντα υπάρχει περιθώριο να γίνουμε καλύτεροι σε ό,τι κάνουμε.

tvv: Μικρά όνειρα για τα ταξίδια που έρχονται;

X.N.: Στο μέλλον θα  ήθελα να πάω εκεί που δεν πήγα και σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά και σε ταξιδιωτικό. Να μοιραστώ νέες εμπειρίες με δικούς μου ανθρώπους και να ανακαλύπτω τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών μου. Επαγγελματικά, ελπίζω το ταξίδι να συνεχίσει για πολλά χρόνια και πάντα να μπορώ να είμαι μαθητής και δάσκαλος την ίδια στιγμή.

Leave a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.