People: Δέσποινα Βούρου, E-Commerce Manager, Helios Hotels & Resorts

P3_grey  Μια συνάντηση, λίγες συζητήσεις και μια συνέντευξη, που γεννήθηκε στην Αθήνα του καλοκαιριού για να ταξιδέψει και να γυρίσει τον κόσμο. Τα όρια δυσθεώρητα ανάμεσα στο εδώ και το αλλού. Περιπλέκονται όπως ο ψηφιακός στον πραγματικό κόσμο και αντίστροφα. Η post-digital εποχή επηρεάζει το ταξιδεύειν, με τα δικά της χαρακτηριστικά.  Ταξιδιωτικές εμπειρίες και θέματα που είχαμε τη ευκαιρία να μοιραστούμε με τη Δέσποινα Βούρου,  E-Commerce Manager στη Helios Hotels & Resorts [www.helioshotels.gr], διασχίζοντας την Ελλάδα από την Αθήνα και την Ηρακλειά, φθάνοντας ως τη Σκωτία και τις Μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Και η κουβέντα για τη γενναιοδωρία του πνεύματος φιλοξενίας εξελίσσεται σε μια ευχάριστη νοητική διαδρομή με φόντο τα Highlands.

tvv-people-despoinavourou-8

tvv: Γεννιέσαι ή γίνεσαι φιλόξενος;

Δ.Β.: Να προσπαθήσουμε αρχικά να το περιγράψουμε… φιλόξενος είναι εκείνος που, εκτός από την πόρτα του σπιτιού του, σου ανοίγει και την ψυχή του. Πρόκειται για αυτή τη γενναιοδωρία του πνεύματος, που δεν μπορεί παρά να αποκτηθεί μόνο με την παιδεία, τα βιώματα και τη συνέχεια μιας βαθιά ριζωμένης παράδοσης… και αντίληψης. Ένα αληθινό και ανεπιτήδευτο χαμόγελο, η συνεχής προσπάθεια να προσφέρεις την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον συνάνθρωπο δεν είναι κάτι έμφυτο, αλλά καλλιεργείται με την πάροδο των ετών. Ευχή δική μου; …να συνεχίσει το ταξίδι της στο χρόνο αυτή η γενναιοδωρία.

tvv: Ό,τι πιο φιλόξενο έζησα.

Δ.Β.: Πέρυσι τέτοια εποχή, με φιλοξένησε μια οικογένεια στο Cleveland των ΗΠΑ. Σε ανύποπτο χρόνο με έκαναν να αισθανθώ οικεία και άνετα μαζί τους. Για μία εβδομάδα ήμουν μέρος της καθημερινότητας τους. Ήταν για μένα απίστευτη και πρωτόγνωρη εμπειρία, αφού πρόκειται για ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας και νοοτροπίας. Αξέχαστες εμπειρίες, αισθάνθηκα ζεστασιά, απέκτησα νέους φίλους, γνώρισα 2 αξιολάτρευτα παιδιά. Τους ευχαριστώ για όλα.

tvv-people-despoinavourou-2

tvv: Η ταυτότητα του σύγχρονου Έλληνα ταξιδευτή.

Δ.Β.: Από τη μία, αν δούμε το κοινωνικο-πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, όπου βρίσκεται ο σύγχρονος Έλληνας ταξιδευτής, θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να θεωρήσει περιορισμένες τις επιλογές του. Από την άλλη πλευρά, οι απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει το Internet τον καθιστούν περισσότερο ικανό να αποκτήσει μοναδικές εμπειρίες, αναζητώντας τόπους, που δεν γνώριζε ότι υπάρχουν στον χάρτη. Τα blogs, τα site reviews και τα social media βοηθούν τον καθένα να καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη και πιο «ψαγμένη», θα έλεγα, ταξιδιωτική εμπειρία ανάλογα με το budget.

tvv-people-despoinavourou-13

tvv: Η πορεία της Ελλάδας στον παγκόσμιο ταξιδιωτικό χάρτη.

Δ.Β.: Ευλογία… να ζούμε σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο που λέγεται Ελλάδα. Όσο την εξερευνώ τόσο με εντυπωσιάζει. Το τουριστικό προϊόν όμως είναι πολυσύνθετο και εύθραυστο, επηρεάζεται και από ανεξέλεγκτους παράγοντες, οπότε δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Με σωστές κινήσεις, συντονισμό και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τη μοναδικότητα αλλά και την ποικιλομορφία αυτού του τόπου. Παραμένει υψηλά στη λίστα των προτιμήσεων πολλών ταξιδευτών ανά τον κόσμο – αυτό μαρτυρά άλλωστε και η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία και έρευνες. Σίγουρα, πρέπει να διοχετευτεί αυτό το τουριστικό κύμα σε όλη την ελληνική επικράτεια και όχι μόνο σε συγκεκριμένους, κλασικούς τουριστικούς προορισμούς.

tvv-people-despoinavourou-1

tvv: Η ανεκτίμητη πλευρά του ταξιδεύειν.

Δ.Β.: “The world is a book and those who do not travel read only one page”. Αμέτρητα τα οφέλη του ταξιδεύειν. Από τα σημαντικότερα ίσως ότι ανακαλύπτεις νέους στόχους, αντιλαμβάνεσαι πόσο λίγο γνωρίζεις τον κόσμο, συνειδητοποιείς ότι όλοι μοιραζόμαστε παρόμοιες ανάγκες και ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να κάνεις φίλους, μαθαίνεις να ζεις τη στιγμή και να είσαι δεκτικός σε διαφορετικούς τρόπους ζωής. Το ταξιδεύειν για μένα είναι τρόπος ζωής.

tvv: Στους δικούς μου προορισμούς, ένα «πού» και το «γιατί» που με οδήγησε εκεί.

Δ.Β.: Κατάφερα να ταξιδέψω στη χώρα που από μικρή είχα όνειρο να επισκεφθώ, τη Σκωτία, τη χώρα που μοιάζει σαν να βγήκε από παραμύθι. Η παλιά πόλη του Εδιμβούργου με τα εντυπωσιακά μεσαιωνικά κτίρια, τα αμέτρητα μεγαλοπρεπή κάστρα, τα γραφικά χωριουδάκια και τα άγρια τοπία των επιβλητικών Highlands είναι κάποιοι από τους λόγους, που με «ανάγκασαν» να υποσχεθώ στον εαυτό μου πως θα επιστρέψω στο μέλλον. Στις πόλεις αλλά και στα χωριά, οι Σκωτσέζοι είναι φιλικοί, εξυπηρετικοί και χαμογελαστοί, κάτι που δεν μπορείς να ξεχάσεις εύκολα.

tvv-people-despoinavourou-4

tvv: Συνταξιδευτές που ξεχώρισα.

Δ.Β.: Μόνο θετικά λόγια για τους συνταξιδευτές μου, από τα παιδικά μου χρόνια μέχρι τώρα. Όχι τυχαία. Όλοι μου πρόσφεραν κάτι, με έκαναν πλουσιότερη, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Όλοι όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό… τολμούν και αποζητούν το διαφορετικό, την εμπειρία, τη γνώση.

tvv: Προοπτικές που με κινητοποιούν.

Δ.Β.: Η δυναμική του τουριστικού κλάδου, η συνεχής εξέλιξη και οι προσπάθειες εκείνων των ανθρώπων του κλάδου, που δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους. Άλλωστε, η ζωή είναι μια συνεχής αναζήτηση. Ζούμε στην post-digital εποχή και έχουμε απεριόριστες δυνατότητες. Μπορούμε να έχουμε επαφή με τον επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε, μπορούμε να συλλέξουμε πληροφορίες γι’ αυτόν και να προσωποποιήσουμε τις υπηρεσίες μας.

tvv-people-despoinavourou-3

tvv: Σταθμοί στη μέχρι σήμερα πορεία μου.

Δ.Β.: Ήταν ξεκάθαρο στο μυαλό μου από πολύ νωρίς ήταν ότι θα ασχοληθώ με τον αθλητισμό. Μεγάλωσα μέσα στα γήπεδα, οπότε ήταν απολύτως φυσιολογικό να σπουδάσω στα ΤΕΦΑΑ. Η απόφαση – σταθμός όμως να μη φύγω για τη Θεσσαλονίκη, όπου είχα περάσει μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων,  με οδήγησε στο τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων της σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθηνών. Παράλληλα ξεκινώ σπουδές μετάφρασης. Ασχολήθηκα για κάποιο διάστημα με τις μεταφράσεις τεχνικού και οικονομικού περιεχομένου, ώσπου μου ήρθε μια καλή πρόταση από τον χώρο του τουρισμού. Ήταν μάλλον η κομβικότερη χρονική στιγμή στη μετέπειτα πορεία μου. Ακολούθησα την καριέρα στον τουρισμό με ενδιάμεσους σταθμούς το Alkyon Resort & Spa και τη Webotel, θυγατρική εταιρεία της Airotel, για να καταλήξω στο σήμερα και τη Helios Hotels & Resorts.

tvv: Μικρά όνειρα για τα ταξίδια που έρχονται;

Δ.Β.: «Το πιο όμορφο ταξίδι είναι πάντα το επόμενο». Αυτό το μότο με συνοδεύει πάντα. Ένα από τα επόμενα ταξίδια, που προγραμματίζω λοιπόν είναι στο isle of Skye, στη Σκωτία, όπου θα πάρω μέρος στον ημιμαραθώνιο. Και σίγουρα θα είναι ιδανική η ευκαιρία να εξερευνήσω την άγρια ομορφιά αυτού του τόπου. Οι νέες εμπειρίες είναι αυτές που μας εξελίσσουν και, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, αυτές θα συνεχίσω να αναζητώ.

tvv-people-despoinavourou-9

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.