Μια ακόμα τυπική χειμωνιάτικη μέρα. Η ευκαιρία για παραγωγικό προβληματισμό έχει αγκυροβολήσει σε λιμάνια ανησυχίας στο streamline νέων και ειδήσεων της επικαιρότητας για την εθνική και την παγκόσμια οικονομία, τις τρομοκρατικές επιθέσεις και όσα άλλα λαμβάνουν χώρα.
Δυσκολεύεσαι να πιστέψεις, μέσα σε αυτή την κατάσταση που μοιάζει χαοτική, ότι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 230.000 αναγκαίες θέσεις, που δεν θα μπορούν να στελεχωθούν ως το 2030, λόγω δημογραφικών κυρίως προβλημάτων. Παρόλα αυτά, ξέρεις ότι αν δεν υπάρχουν ευνοϊκές συγκυρίες, τότε μπορείς να τις δημιουργήσεις. Ήδη μια σημαντική υποσημείωση έχει εμφατικά προστεθεί στις συζητήσεις για την αξιοσημείωτη συμβολή του κλάδου φιλοξενίας και τουρισμού στην οικονομία, λόγω της εξωστρέφειας που επιδεικνύει.
Καλούμαστε όλοι εμείς, από τη δική του θέση ο καθένας, να υποδεχθούμε ανθρώπους που επιθυμούν να αγοράσουν “κάτι από Ελλάδα” π.χ. μέσα από μια στιγμή, κάποιες μέρες, ένα ταξίδι, πολλές εικόνες, ανεκτίμητες εμπειρίες και γνώσεις. Δεν διαχειριζόμαστε μόνο ήλιο, βουνά και θάλασσα, ούτε μόνο τα τρία e- excitement, education, entertainment. Στην ταξιδιωτική πραγματικότητα, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, που βρίσκονταν εξαρχής στο search και θέλουμε να περάσουν στο save as.
Μαθαίνεις ότι μέσα σε 5 μόλις ημέρες, κάτοικοι και επισκέπτες των Βρυξελλών απάντησαν οι ίδιοι απευθείας σε 12.688 κλήσεις από 154 χώρες για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη σηκώνοντας τα 3 τηλέφωνα που εγκαταστάθηκαν στο Mont des Arts, στην Place Flagey και στο προάστιο Molenbeek (που έγινε ευρύτερα γνωστό από την πρόσφατη αστυνομική επιχείρηση, μετά τα γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι). Η πρωτοβουλία με το όνομα #CallBrussels ανήκει στο γραφείο τουρισμού των Βρυξελλών visit.brussels και υλοποιήθηκε με στόχο οι άνθρωποι που ζουν και κινούνται στην πόλη να διαβεβαιώσουν σε πραγματικό χρόνο τους ξένους τουρίστες ότι η κατάσταση είναι φυσιολογική και δεν υφίσταται κάνενας συναγερμός ασφαλείας. Ο καλύτερος τρόπος να το διαπιστώσουν οι ξένοι επισκέπτες ήταν να καλέσουν μεταξύ 09:00-19:00 (τοπική ώρα), να μιλήσουν απευθείας με διερχόμενους από το σημείο, όπου θα χτυπούσε το τηλέφωνο που είχαν επιλέξει, και να παρακολουθήσουν εικόνα της περιοχής από live streaming video μέσω webcam.
Επιβεβαιώνεις, με κάθε τρόπο, ότι ο τουρισμός είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα άνθρωποι – άνθρωποι που ταξιδεύουν και άλλοι που υποδέχονται, που συναλλάσσονται, συνομιλούν, συνταξιδεύουν και ονειρεύονται. Πέρα και πίσω από το 0 και 1 στην τεχνολογία των υπολογιστών, στα app για τον τουρισμό και τα νούμερα στα λογιστικά αθροίσματα, βρίσκονται το ανθρώπινο ταλέντο, η εξειδίκευση, η γνώση και η εμπειρία της φιλοξενίας. Τα τελευταία αποτελούν αναγκαία, όχι όμως και ικανή συνθήκη για να ανθίσουν τα υπόλοιπα. Μέσα σε σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, μόνο η ευελιξία μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο οδηγό για το καινούργιο.
Τότε συνειδητοποιείς ότι μπορείς να κάνεις θαύματα καινοτομίας γιατί απλά έχεις κάνει κτήμα σου κάτι πολύ σημαντικό – να αξιοποιείς τις συνθήκες για να επιβιώσεις, να προχωρήσεις, να καταφέρεις ακόμα περισσότερα και να διαπρέψεις. Βασικός λόγος είναι ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώσαμε, αναζητώντας διαρκώς μια σταθερά, εκεί όπου δεν υπάρχει. Η ευελιξία είναι το αγαθό που υπάρχει σε αφθονία made in Greece. Αρκεί μόνο να συνδυαστεί με επιστημονική εκπαίδευση και πραγματικές εμπειρίες.
Δεν χρειάζεται λοιπόν να περιμένεις το κλείσιμο της χειμερινής σεζόν, το καλοκαίρι στο νησί, το επόμενο port of call. Δεν ξεχνάς ότι υπάρχουν πολύτιμα ταλέντα, που ήδη κάνουν μικρά θαύματα κάπου τριγύρω, μέσα από τη μελέτη του καινούργιου. Σε αυτό το δημιουργικό χάος, η επίκληση στη γνώση κινητοποιεί και τις υπόλοιπες αισθήσεις σου. Και μέσα από τη σπουδή στον χωροχρόνο, το επόμενο ταξίδι ίσως έχει ήδη ξεκινήσει.