People: Βασίλης Πολύζος, Chief Marketing Officer, Nelios

P3_grey Καινοτομικές πρακτικές επαναπροσδιορίζουν τις δημιουργικές τεχνολογίες. Ομαδική δουλειά και δράση αγκαλιάζουν κάθε συνεργατική προσπάθεια στον τομέα της ελληνικής ξενοδοχίας. Από τα social media και τις τελετές βράβευσης για χρυσές διακρίσεις στον ελληνικό τουρισμό, σε click-to-save συναντήσεις. Είναι η στιγμή που η ψηφιακή πραγματικότητα συναντά την αλήθεια σε μια κουβέντα γεμάτη όρεξη και αισιοδοξία, σε μία ακόμα ξεχωριστή συζήτηση με τον Βασίλη Πολύζο, Chief Marketing Officer της Nelios [www.nelios.com].

Μιλάει για τη γαστρονομία, τα ταξίδια, τον αθλητισμό και τον τουρισμό, με σκέψεις, που ξεκινούν από την παιδική ηλικία, ενδυναμώνονται με πραγματικές φιλίες, αποθεώνουν ελληνικούς προορισμούς και προσκαλούν στην Τοσκάνη τους συνταξιδευτές του the voyager voice.  Ίσως ο ιδανικότερος τρόπος να γνωρίσεις από κοντά τη μετάβαση από τα like στα μεγάλα χαμόγελα και από τα comments σε εποικοδομητικούς προβληματισμούς και σχέδια για το μέλλον.

tvv: Γεννιέσαι ή γίνεσαι φιλόξενος;

Β.Π.: Η φιλοξενία είναι το πρώτο αίσθημα που βιώνουμε στη μητρική αγκαλιά. Από εκείνη τη μοναδική στιγμή της ανθρώπινης ύπαρξης μέχρι την ανάπτυξη και την ενηλικίωσή μας, η παιδεία και η κουλτούρα συμβάλλουν στη διαμόρφωση αυτού του βιώματος σε ενσυναίσθηση. Είναι μέσω αυτής, που ο άνθρωπος γίνεται φιλικός στη διαφορετικότητα και θέτει τη βάση για να γίνει φιλόξενος.

Και κάπως έτσι, η φιλοξενία βρίσκεται στη ζωή μας με το “καλημέρα”. Είναι στη φύση μας. Καλούμαστε, όμως, αυτή την αχτίδα που βλέπουμε ως νεογέννητα, να τη μετατρέψουμε σε φως ως ενήλικες.

tvv: Ό,τι πιο φιλόξενο έζησα.

Β.Π.: Το αίσθημα της φιλοξενίας εκπορεύεται από κάθε κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα. Η φιλοξενία είναι τρόπος προσέγγισης, κατανόησης, αποδοχής και ανάγκης για κοινωνικοποίηση. Είναι το μαξιλάρι εκείνο, που σε κάνει να νιώθεις άνετα, να νιώθεις σιγουριά, να αυτοεκφράζεσαι και να είσαι χαρούμενος.

Ποτέ δεν θα ξεχάσω τις πρώτες ημέρες μου στη Nelios. Πραγματικά, δεν έχω αισθανθεί τόση “ζεστασιά” σε χώρο και με ανθρώπους, που δεν μου ήταν οικείοι μέχρι πρότινος.

tvv: Η ταυτότητα του σύγχρονου Έλληνα ταξιδευτή.

Β.Π.: Θα έλεγα πως τα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας μας δεν έχουν επιτρέψει στον Έλληνα να αποκτήσει ταυτότητα ταξιδευτή. Σίγουρα, ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τα ταξίδια είναι πολύ διαφορετικός και άκρως επηρεασμένος από τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, οι οποίες οξύνονται δυστυχώς καθημερινά.

Αν όμως μας ενώνει κάτι, αυτό είναι η κοινή παραδοχή για τις ομορφιές της χώρας μας, αλλά και η επιθυμία για εξερεύνηση κάθε σπιθαμής της.

tvv: Η πορεία της Ελλάδας στον παγκόσμιο ταξιδιωτικό χάρτη.

Β.Π.: Διαρκώς ανοδική… η Ελλάδα – είναι και θα παραμείνει – “όνειρο ζωής” για πάρα πολλούς ανθρώπους στον πλανήτη μας.

Αυτό το όνειρο καλούμαστε, όλοι όσοι εργαζόμαστε έμμεσα ή άμεσα στον τουρισμό, να το κρατήσουμε ζεστό και να το αφηγηθούμε με πάθος σε κάθε γωνιά της γης.  Ειλικρινά, δεν ξέρω πόσο ψηλά είναι το “ταβάνι” μας, ειδικά αν καλλιεργήσουμε πιο έντονα μια κουλτούρα συνεργασιών στον τουρισμό.

tvv: Η ανεκτίμητη πλευρά του ταξιδεύειν.

Β.Π.: Οτιδήποτε μπορεί να μας εξελίξει ως ανθρώπους είναι ανεκτίμητο… και τα ταξίδια μας δίνουν πάντα νέες εικόνες και νέες εμπειρίες. Μας φέρνουν σε επαφή με ξένους σε εμάς πολιτισμούς, διαφορετικές αντιλήψεις, νοοτροπίες και ανθρώπους.

Πώς να μην αποκτήσει εύρος στη σκέψη του ένας άνθρωπος, που αντικρίζει και βιώνει διαρκώς νέα πράγματα και καταστάσεις; Για μένα, το “ταξιδεύειν” είναι το καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο.  Είναι η κατάσταση εκείνη, όπου πρέπει να υποβάλλουμε τον εαυτό μας όσο συχνότερα μπορούμε.

tvv: Στους δικούς μου προορισμούς, ένα «πού» και το «γιατί» που με οδήγησε εκεί.

Β.Π.: Πού; Τοσκάνη. Γιατί; Γαστρονομία.

Η αγάπη μου για την ιταλική κουζίνα σε συνδυασμό με την απίθανη ομορφιά των τοσκανικών τοπίων, πόλεων και χωριών με οδήγησε πριν από δύο χρόνια στο πρώτο solo ταξίδι μου στο εξωτερικό. Η εμπειρία πρωτόγνωρη για μένα. Ομολογώ ότι το solo travelling είναι περίεργο στην αρχή, αλλά αν έχεις ισχυρό λόγο και έντονη επιθυμία, διάβαινε!

Επέστρεψα από εκείνο το ταξίδι, έχοντας δοκιμάσει μερικά από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο και έχοντας “απομνημονεύσει” τις καλύτερες τοπικές γεύσεις στον ουρανίσκο μου. Αυτό όμως που δεν θα ξεχάσω ποτέ, είναι η συνεργατική διάθεση που έδειχναν οι Ιταλοί στην προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας τους. Γι’ αυτό είναι κορυφαίοι.

tvv: Συνταξιδευτές που ξεχώρισα.

Β.Π.: Αν θα ξεχώριζα κάποιους; Η αλήθεια είναι ότι ανήκω σε εκείνους, που έχουν την τύχη να είναι ακόμη κολλητοί με τους παιδικούς τους φίλους. Κάθε φορά που ταξιδεύω μαζί τους, βιώνω τα ίδια συναισθήματα. Άφθονο γέλιο, ξεγνοιασιά, πειράγματα…

tvv: Προοπτικές που με κινητοποιούν.

Β.Π.: Η γνώση και τα νέα βιώματα, που διευρύνουν την αντίληψη μας για τον κόσμο, αποτελούν για μένα το καύσιμο για να γεμίσω τη βαλίτσα μου και να ταξιδέψω.

Φέτος, επισκέφθηκα για πρώτη φορά τη World Travel Market στο Λονδίνο. Απίστευτη εμπειρία, να μπορείς μέσα σε μερικές δεκάδες στρέμματα να δεις αντιπροσωπίες απ’ όλο τον πλανήτη… είχαν βρεθεί στον συγκεκριμένο χώρο για έναν και μόνο σκοπό: την προβολή της μοναδικότητας της χωράς τους. Φανταστικό! Ολόκληρη η γη σε ένα εκθεσιακό κέντρο.

tvv: Σταθμοί στη μέχρι σήμερα πορεία μου.

Β.Π.: Ο σημαντικότερος σταθμός στη ζωή μου ήταν ένας τραυματισμός… σταθμός πραγματικά. Έκανα στάση (αναγκαστικά) για να σκεφτώ το πώς θα προχωρήσω στη ζωή μου. Μέχρι εκείνη τη μέρα, το μόνο που με ένοιαζε ήταν το πώς θα εξελιχθώ επαγγελματικά με το μπάσκετ, το οποίο αγαπούσα και συνεχίζω να αγαπώ πάρα πολύ.

Από το 2009 μέχρι σήμερα, αυτά που θέλω να κρατήσω ως σημαντικά βήματα στην πορεία μου είναι οι μεταπτυχιακές σπουδές μου, που μου έδωσαν το ερέθισμα να ασχοληθώ με το τουριστικό marketing,  η συνεργασία μου ως ambassador με το World Food Travel Association, όπου είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με key figures του ελληνικού και διεθνή τουρισμού, η παρουσία μου στον όμιλο Aldemar Resorts, ένα άλλο “σχολείο” για μένα, και φυσικά η έλευση μου στη Nelios πριν από 2 χρόνια…. από τις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις της χώρας μας.

tvv: Μικρά όνειρα για τα ταξίδια που έρχονται;

Β.Π.: “Once a year, go someplace you’ve never been before” έλεγε ο Dalai Lama… κάθε φορά που επιστρέφω από έναν προορισμό που δεν είχα ξαναπάει, σκέφτομαι το πόσο δίκιο είχε. Να είμαστε υγιείς, να ονειρευόμαστε καινούργια ταξίδια και νέες εμπειρίες.

Εξάλλου… από ένα όνειρο ξεκινούν όλα!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.