People: Χριστίνα Βάσσου, Marketing Executive, Civitel Hotels & Resorts

P3_grey Ο χρόνος έχει σταματήσει κάπου εκεί στα παλιά με κάποιους ανθρώπους από το περιβάλλον σου. Τότε, που δεν είχαν ακόμα ασχοληθεί με τον τουρισμό. Μια καριέρα in the making, καθώς έχτιζαν σταδιακά, μέχρι να έρθει αυτή η επόμενη μέρα. Τότε που γεμάτοι εμπειρίες, πήραν την απόφαση να στελεχώσουν θέσεις ευθύνης σε τουριστικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, προσαυξάνοντας την αποτελεσματικότητα με τη διάθεσή, το μεράκι και την αγάπη για τον κλάδο και τους ανθρώπους του, που μεγεθύνεται μέρα με τη μέρα. Μια πορεία in progress.

Σκέψεις και συζητήσεις σε φέρνουν τώρα στο παρόν, χωρίς ποτέ να ξεχνάς όλα εκείνα τα χρόνια που θα έδιναν το boost για την ενασχόληση με τον κλάδο. Όταν συναντηθήκαμε ξανά με τη Χριστίνα Βάσσου, Marketing Executive της Civitel Hotels & Resorts [www.civitelhotels.com] βρήκαμε πολλές ακόμα αφορμές για να διερευνήσουμε το τότε και το τώρα, να γεμίσουμε συναίσθημα από τις ιστορίες της Πόλης, να βρεθούμε στο Παρίσι, τη Ρώμη και το Άμστερνταμ και να ξεκινήσουμε όλα εκείνα τα aller-retour που έχουν ως μέσο πραγμάτωσης την ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία. Λατινική Αμερική και Αφρική, please wait while loading…

tvv: Γεννιέσαι ή γίνεσαι φιλόξενος;

Χ.Β.: Δεν γεννιέσαι απλά κάτι, αλλά μαθαίνεις να γίνεσαι. Βέβαια, η έννοια της φιλοξενίας είναι τόσο μακροχρόνια και βαθιά ριζωμένη στο DNA του Έλληνα, που αναπόφευκτα αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό του λαού μας. Και γι’ αυτό δεν μπορώ παρά να καυχιέμαι. Αν θεωρήσουμε ότι είναι μια αξία – αν όχι μια αρετή – θέλει σίγουρα δουλειά και καλλιέργεια.

Συζητώντας για τη φιλοξενία, αρκεί να τη θεωρήσουμε ως μια έννοια αρκετά ευρύτερη, που διαφοροποιείται από λαό σε λαό, όπως ακριβώς διαφέρουν τα ποιοτικά, πολιτισμικά χαρακτηριστικά του. Ένα στοιχείο όμως, που θα λέγαμε ότι αποτελεί την πιο αντικειμενική και αδιάψευστη ένδειξή της; Το χαμόγελο! Και αυτό, στον Έλληνα βρίσκει την πιο λαμπερή και γενναιόδωρη εκδοχή του, αναμφισβήτητα!

tvv: Ό,τι πιο φιλόξενο έζησα.

Χ.Β.: Η εμπειρία μου από ταξίδια στο εξωτερικό είναι γεμάτη από όμορφες στιγμές φιλοξενίας, τόσο από επαγγελματίες του χώρου, όσο και από τον ίδιο τον κόσμο στις χώρες τις οποίες έχω επισκεφτεί. Θα έλεγα όμως ότι τη μεγαλύτερη αίσθηση φιλοξενίας την έζησα στην Κωνσταντινούπολη. Όταν αναφέραμε από πού ερχόμαστε, όλοι είχαν κάτι να μας προσφέρουν, να μας φιλέψουν, να μας διηγηθούν. Οι άνθρωποι εκεί μου θύμισαν τη χώρα μου και τους δικούς μας τρόπους – ίσως είναι η κοινή ιστορία μας, ίσως το μεσογειακό ταμπεραμέντο… το σίγουρο είναι ότι έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

tvv: Η ταυτότητα του σύγχρονου Έλληνα ταξιδευτή.

Χ.Β.: Δεν θεωρώ καθόλου υπερβολή να προσθέσουμε στην κουβέντα μας την παραδοχή ότι ο Έλληνας ταξιδευτής είναι, πιθανότατα, η καλύτερη πλευρά του σύγχρονου Έλληνα. Δείχνει να ευχαριστιέται τις αποδράσεις, τις αποζητά πλέον όλο και περισσότερο. Αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ότι ο κόσμος αποζητά τις νέες εμπειρίες και τους νέους προορισμούς. Τα ταξίδια πλέον γίνονται πιο συνειδητοποιημένα και οι προορισμοί επιλέγονται με πολλά διαφορετικά κριτήρια για να είναι η εμπειρία πιο ολοκληρωμένη.

Καταλυτικός παράγοντας σε αυτό είναι η πληθώρα των πληροφοριών, που παρέχονται στο διαδίκτυο σήμερα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι custom-made εμπειρίες και υπηρεσίες καταφέρνουν να αγγίζουν το κοινό, στο οποίο απευθύνονται και να γίνονται, συν τω χρόνω, ολοένα και καλύτερες. Δηλαδή, ο Έλληνας ταξιδευτής έχει γίνει πιο απαιτητικός, καθώς γίνεται όλο και πιο έμπειρος. Αυτό έχει, με τη σειρά του, αντίκτυπο στη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κλάδου.

tvv: Η πορεία της Ελλάδας στον παγκόσμιο ταξιδιωτικό χάρτη.

Χ.Β.: Χαίρομαι που η Ελλάδα εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο ταξιδιωτικό χάρτη και αυτό το έχει καταφέρει με μακροχρόνια δουλειά και αναβάθμιση εγκαταστάσεων και υπηρεσιών. Παρά τις δύσκολες συνθήκες που όλοι μας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, οι προοπτικές είναι αισιόδοξες. Το πιστεύω πραγματικά γιατί όλοι έχουμε κατανοήσει την αξία του τουρισμού και της φιλοξενίας για τη χώρα μας – οι προσπάθειες είναι πλέον πιο στρατηγικές, με έμφαση στη δημιουργία συνεργειών μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού, νέοι προορισμοί και νέες εμπειρίες δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν, που φαίνεται να ξεφεύγει από το κλασικό μοντέλο ‘ήλιος-θάλασσα’, ως αποτέλεσμα σημαντικής δουλειάς και μιας μακράς διαδρομής. Και βέβαια εξακολουθεί να αλλάζει.

tvv: Η ανεκτίμητη πλευρά του ταξιδεύειν.

Χ.Β.: Πλέον κάποιος ταξιδεύει, όχι απλά για να αλλάξει παραστάσεις, αλλά μάλλον περισσότερο, ιδέες θα έλεγα.  Είναι αυτό το χαρακτηριστικό ενός ταξιδιού, που μπορεί να σε κάνει να δεις τον κόσμο με άλλα μάτια, να βγεις από στεγανά στον τρόπο σκέψης και να νιώσεις συγχρόνως, τόσο μακριά αλλά και τόσο κοντά, με άλλους ανθρώπους και πολιτισμούς. Νέοι προορισμοί που είναι πλέον εύκολα προσβάσιμοι, προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση στον απαιτητικό ταξιδιώτη, που αναζητά εμπειρίες και όχι απλά ταξίδια.

Η αίσθηση για τη μοναδική φιλοξενία και τις παροχές στα ξενοδοχεία του ομίλου Civitel Hotels & Resorts είναι μία εικόνα που οι επισκέπτες μας σχηματίζουν πριν το ταξίδι τους και σε αυτό καταλυτικό ρόλο έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τα review sites, που δημιουργούν ανάλογες προσδοκίες. Στο τέλος της ημέρας, το πιο σημαντικό είναι οι επισκέπτες μας σε Αθήνα και Κρήτη, είτε ταξιδεύουν για δουλειά είτε για αναψυχή,  να “μοιράζονται” την ικανοποίησή τους.

tvv: Στους δικούς μου προορισμούς, ένα «πού» και το «γιατί» που με οδήγησε εκεί.

Χ.Β.: Πολύ ξεχωριστός προορισμός στη δική μου λίστα προτιμήσεων παραμένει η Κωνσταντινούπολη, την οποία πριν μερικά χρόνια επισκέφθηκα και από τότε… την αγάπησα. Η ιστορία, η εικόνα που την περιβάλλει με όλες τις μνήμες που έχουμε. Ίσως πάλι να είναι τα χρώματα και αρώματά της, οι μοναδικές στιγμές, που ισορροπούν ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση και άλλα στοιχεία απαράλλακτα στην πορεία των ετών… αμέτρητα σημεία να εξερευνήσεις και να θαυμάσεις.

tvv: Συνταξιδευτές που ξεχώρισα.

Χ.Β.: Όλοι οι συνεργάτες και ‘συνταξιδευτές’ που γνώρισα, υπήρξαν τριγύρω μου, για έναν και πολύ σημαντικό σκοπό: να με κάνουν τον άνθρωπο που είμαι σήμερα. Οπότε, ξεχωριστοί δεν θα έλεγα ότι είναι μόνο αυτοί, που θαύμασα και ξεχώρισα αλλά και όσοι με πείσμωσαν να γίνω καλύτερη – σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Στα ταξίδια πάντως, δεν υπάρχει καλύτερος συνταξιδευτής από την καλή διάθεση και τους καλούς φίλους!

tvv: Προοπτικές που με κινητοποιούν.

Χ.Β.: Η σύνδεση με χώρες, πόλεις και προορισμούς έχει γίνει πιο εύκολη από ποτέ. Η δυνατότητα που δίνεται πλέον στον ταξιδιώτη να επισκεφθεί νέους προορισμούς και η ολοκληρωμένη εμπειρία που προσφέρει το διαδίκτυο, από την επιλογή ενός μέρους έως και την ολοκλήρωση της κράτησης, σε συνδυασμό με πολλές άλλες παροχές, δίνουν την αίσθηση μίας πλήρους προσωπικής επιλογής. Όλα λοιπόν αρχίζουν πολύ πριν ταξιδέψει κάποιος. Και αυτό είναι το πιο μαγικό σήμερα – ότι το ταξίδι τελικά ξεκινά πολύ πριν από την ημέρα αναχώρησης!

tvv: Σταθμοί στη μέχρι σήμερα πορεία μου.

Χ.Β.: Μέσα από μία πορεία στο Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία στον κλάδο της μόδας και του λιανικού εμπορίου, ο χώρος της φιλοξενίας με κέρδισε. Ήταν το timing, οι συγκυρίες, η κρίση που άλλαξε πολλά δεδομένα στην Ελλάδα; Το σίγουρο είναι πως νιώθω μεγάλη χαρά, που ο δρόμος με έβγαλε ως εδώ. Το μάρκετινγκ είναι από τη φύση του ένας τομέας ευέλικτος, προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε κλάδου, οπότε δεν μου πήρε πολύ χρόνο να εγκλιματιστώ και να αναπτύξω νέα skills.

Η θέση μου ως υπεύθυνη Marketing και Digital Marketing στον όμιλο Civitel hotels & Resorts είναι μία καθημερινή και ευχάριστη εμπειρία. Έχω τη δυνατότητα να συντονίζω στρατηγικά την εικόνα και την προβολή κάθε ξενοδοχείου, να δημιουργώ νέα δεδομένα αλλά και νέες προοπτικές. Πρόκειται σίγουρα για έναν ρόλο θέση με πολλή δημιουργικότητα, σε μία εταιρεία που θεωρώ πλέον ‘οικογένεια’, πράγμα πολύ σημαντικό για μένα, καθώς πιστεύω στην ομαδική δουλειά και την “ισχύ εν τη ενώσει”.

tvv: Μικρά όνειρα για τα ταξίδια που έρχονται;

Χ.Β.: Μεγάλο μου όνειρο υπήρξε πάντα η Λατινική Αμερική και η Αφρική. Ελπίζω σύντομα, σε κάποιο ταξίδι μου, να επισκεφθώ κάποιον από αυτούς τους προορισμούς. Όσο για τα πιο προσωπικά και επαγγελματικά “ταξίδια”, εύχομαι πάντοτε να είναι γεμάτα νέες εμπειρίες και όμορφες στιγμές!

Leave a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.