Ρίλα: highlands & spring σλάλομ στις κορυφές των Βαλκανίων

P2_greyΤα ταξίδια διαρκούν για πάντα, χωρίς αναμνήσεις προκάτ. Εδώ τίποτα δεν σε κάνει να θες να έρθει η άνοιξη και να φύγει ξαφνικά ο χειμώνας γιατί, πολύ απλά, έχουν μάθει να ζουν μαζί για καιρό, ανασυνθέτοντας το fade out των εποχών, που έχουμε ξεχάσει.

Να αγαπάς όμως τα ταξίδια, που σε μαθαίνουν να ξεχνάς, χωρίς δισταγμό, όσα έχεις λανθασμένα συνηθίσει. Γιατί ο καιρός δεν “χαλάει” και οι εποχές δεν είναι on/off, ούτε το θερμόμετρο σταθεροποιείται με βάση την ενδυματολογική κατάσταση που επικρατεί στη χειμερινή ή καλοκαιρινή ντουλάπα.

Επτά λίμνες, ένα σημαντικό μοναστήρι, ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά πάρκα της Ευρώπης, ένα χιονοδρομικό με ιστορία 120 ετών και δύο τουλάχιστον ναυσιπόροι ποταμοί (Έβρος και Νέστος) σκαρφαλώνουν στις πλαγιές για να αποτίσουν φόρο τιμής στη Ρίλα.

Έχουμε αφήσει πίσω μας τον Προμαχώνα, η διαδρομή μας σχηματίζει κοιλάδες χιλιομέτρων παράλληλα με τον Νέστο και προσπερνάμε από νότο προς βορρά τις πολυκατοικίες του Sandanski, βιομηχανικές πόλεις, εργατικές συνοικίες και σύννεφα αιθαλομίχλης που έχουν καλύψει μέσα στη νύχτα την περιοχή της Dupnitsa. Φύση και ανθρώπινη παρέμβαση σε συνεχή εναλλαγή μέχρι την είσοδο σε ένα διαφορετικό κόσμο αναψυχής και ευεξίας, που φέτος γιορτάζει τα 120 χρόνια παρουσίας του, στο χιονοδρομικό Borovets. Αξέχαστη εικόνα, οι απολήξεις των πιστών, που φθάνουν αβίαστα ως τους δρόμους του ομώνυμου οικισμού.

Στην προοπτική του δικού σου ονείρου, οι πίστες ξεδιπλώνουν ιστορίες night skiing σε καθημερινή βάση. Όλα κινούνται γύρω από την καρδιά του οικισμού, όπου στέκει εμβληματικά η πυραμιδοειδής φιγούρα του ξενοδοχείου “Rila” με τα περίπου 500 δωμάτια, σουίτες και μεζονέτες.

Το Borovets υστερεί σε φήμη σε σχέση με τα νεότερα σε ηλικία χιονοδρομικά (όπως το Bansko νοτιότερα), φιλοδοξεί όμως να εδραιωθεί θεαματικά στη λίστα των ευρωπαϊκών προορισμών με τις επεκτάσεις και προσθήκες, που έχουν προγραμματιστεί, δεν έχουν όμως ακόμα υλοποιηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Ένας εντυπωσιακός χάρτης νέων έργων παρουσιάστηκε μπροστά μας, σε σχετική συζήτηση με στελέχη του τουρισμού της περιοχής.

Οι δρόμοι αποκλειστικά για τους πεζούς σπανίζουν και η me-too εκδοχή των καταστημάτων με αντίστοιχα των Άλπεων δεν χωρά οποιαδήποτε σύγκριση σε όρους συνολικής αισθητικής. Εδώ είναι Βαλκάνια. Και η ατμόσφαιρα έχει κάτι από ζωντανές εικόνες και τραπέζια. Οι καπνοί από τις ψησταριές θολώνουν τη θέα προς τα έλατα και οι μυρωδιές βάζουν τα πράγματα στη θέση τους, χωρίς καν να προσπαθήσεις να μαντέψεις τι κρύβεται πίσω από τις καμινάδες.

Πιάτα της σειράς, χωρίς ουσιαστική διαφοροποίηση, παρουσιάζονται μπροστά σου. Μερικά χιλιόμετρα δάσους σε χωρίζουν από γεύσεις και τοπικές σπεσιαλιτέ σε περιβάλλον για ταξιδευτές και όχι τουρίστες, με πορεία προς τα γειτονικά, ορεινά επίσης, χωριά.

Ταξί 6-8 ατόμων μπορούν να σε μεταφέρουν σε διάφορα σημεία και στα γύρω χωριά με τη χρήση εφαρμογών viber, whatsapp κ.λπ. να είναι αρκετά διαδεδομένη. Αν και τα αγγλικά μπορεί να είναι περιοριστικά στον τρόπο επικοινωνίας σε όλες τις υπηρεσίες της περιοχής, η επιστράτευση του προσωπικού του ξενοδοχείου φαντάζει ως η βέλτιστη λύση για τις περιπτώσεις ασφαλούς διερμηνείας.

Μετά το Beli Iskar, συναντάς το ήρεμο χωριό Mala Tsarkva, που φαίνεται να κοιμάται νωρίς. Η νύχτα σκεπάζει τις όποιες ημιτελείς ανθρώπινες κατασκευές του χωριού. Εδώ δεν θα βρεις την παραδοσιακή πλατεία ή άλλα μαγαζιά. Αλλά, η παραδοσιακή ταβέρνα (mehana) “Posleden Grosh” στέκει σχεδόν πάντα ανοιχτή και με μια κράτηση on the safe side, σε καλωσορίζει στον βουκολικό της διάκοσμο με ξεκάθαρα βουλγάρικο touch & feel δίπλα στο τζάκι. Λουκάνικα, σαλάτα του τσοπάνη (shopska) και κρεατικά ψήνονται σε μαντεμένιες κατασκευές πάνω στο τραπέζι σου.

Η επιστροφή του gourmet φαγητού σε fine dining εστιατόρια απαντάται στα μεγάλα ξενοδοχεία. Το κοντράστ αυτής της βραδιάς στο εστιατόριο του “Yastrebets Hotel Wellness and Spa” αποκαλύφθηκε στα εύγευστα πιάτα με πάπια ψητή, μανιταρόσουπα βελουτέ και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί από τοπικές ποικιλίες.

Στο δάσος της νέας σου ανακάλυψης φωλιάζει το συγκρότημα του “Yastrebets Hotel Wellness and Spa”, το οποίο αποτελείται από ένα υπερμεγέθες ξύλινο chalet στο κεντρικό κτίριο και ένα σύμπλεγμα από αυτοτελείς ξύλινες κατοικίες στο δάσος.

Με τη διάκριση των World Travel Awards ως “Bulgaria’s leading resort” από το 2014 έως και το 2016 έχει τοποθετηθεί σε διακριτή θέση τόσο στη γεωγραφία της περιοχής όσο και στην αντίληψη του κοινού, που το επισκέπτεται (σ.σ. τα δωμάτια με θέα στις πίστες είναι ευνοημένα).

Λίγο έξω από τον οικισμό του Borovets, σε ένα ύψωμα, από όπου διέρχονται οι πίστες, χωρίς πολυκοσμία, βρίσκεται ο ορισμός της ski-in/ski-out εμπειρίας. Εκεί σταματάς, κατεβαίνοντας τις πλαγιές και από εκεί ξεκινάς γλιστρώντας παρακάτω. Ένα μικρό lift μπροστά στην πίστα του χιονοδρομικού λειτουργεί μόνο για τους φιλοξενούμενους του ξενοδοχείου.

Χωρίς δείκτη προστασίας από τη λυτρωτική αρμονία του ελάτου, αφήνεσαι στον ήλιο του ξύλινου deck στη βεράντα που “ακουμπά” στις πίστες. Οι εναλλαγές του καιρού είναι εντυπωσιακές και το δάσος αλλάζει χρώματα αυτή την εποχή σε χρόνο dt.

Στέκεσαι στο ανώτερο σημείο του χιονοδρομικού (Markudjik) και ο αμφιβληστροειδής δεν χορταίνει τη βαλκανική ενδοχώρα σε scan overview άνωθεν. Είσαι κοντά στην κορυφή Musala και τίποτα δεν σε εμποδίζει από εδώ να κατέβεις ως τα χαμηλά του Borovets ή στα ψηλώματα του Yastrebets. Ένα κολλάζ μόλις φτιάχτηκε για την άνοιξη που σε περιμένει, θυμίζοντας ότι η ευτυχία της ζωής βρίσκεται στα πιο μικρά πράγματα. Αυτά που ξεχάσαμε να υμνούμε καθημερινά. Και κανένα application δεν μπορεί να ενεργοποιήσει για σένα. Reboot!

Η offline στιγμή στο lakonium των 40-50 βαθμών Κελσίου, η σάουνα, το χαμάμ και η θεραπευτική ισχύς του herbal bath συμπληρώνουν τη συμπαραγωγή υψηλών στιγμών χαλάρωσης σε θεραπείες massage και γυμναστικής εξάσκησης σε γυάλινο wallpaper, που θα ήθελες να πάρεις για πάντα πίσω μαζί σου.

Κάπου εκεί, στα 75 περίπου χλμ. από τη Βουλγαρική πρωτεύουσα έχει στηθεί ένα σκηνικό, που στηρίζει τη μαγεία του στο βασίλειο της φύσης. Ο Έβρος, δεύτερος σε μέγεθος ποταμός της ΝΑ Ευρώπης, μετά τον Δούναβη, φλερτάροντας από την απαρχή του με τα όρια των επαρχιών Σόφιας και Μπλαγκόεβγκραντ, φαίνεται τελικά να τα ξεπερνά με επιτυχία για να καταλήξει μετά από 530 χλμ. συνεχούς ροής στο ΒΑ Αιγαίο.

Οι πηγές του Έβρου ξεκινούν αποφασιστικά από τα υψίπεδα κοντά στη Musala, το ψυχρότερο μέρος της βαλκανικής χερσονήσου, όπου οι υπό το μηδέν θερμοκρασίες διαχειμάζουν για 8 μήνες και το βουνό παραμένει χιονοσκεπές για περισσότερους από 6 μήνες τον χρόνο. Φαίνεται τελικά ότι οι χιονονιφάδες είναι πράγματι από τα πιο ευαίσθητα στοιχεία της φύσης, ευμετάβλητες σε αλλαγές σχήματος, μορφής και υφής, μπορούν όμως να δημιουργήσουν έναν ολόκληρο κόσμο αν ενωθούν μεταξύ τους.

Από εδώ οι ευχές ταξιδεύουν πιο γρήγορα!

Σημείο αφετηρίας;

Η χιονοσκέπαστη κορυφή της Ρίλα στα 2.925 μ., όπου απονέμονται και οι διακρίσεις για την πρώτη θέση στο υψόμετρο των Βαλκανίων και την έκτη θέση στην Ευρώπη μετά τον Καύκασο, τις Άλπεις, τη Σιέρρα Νεβάδα, τα Πυρηναία και την Αίτνα.

Προορισμός;

Εκεί που βλέπεις αντί να κοιτάζεις. Όπου αφουγκράζεσαι αντί να ακούς.  Η αναδημιουργία της πραγματικότητας μέσα από τα βαθύτερα συστατικά της μέρη περικλείει όλη εκείνη την απόλαυση, που αντλείς από τις διαρκέστερες αναμνήσεις… παρόρμηση για το επόμενό σου ταξίδι.

Leave a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.