Το ταξίδι μέσα από τον κόσμο της φωτογραφίας δεν είναι κάτι νέο. Η χρήση όμως του παιχνιδιού και των διαστημικών τεχνολογιών σε ένα φωτογραφικό ταξίδι στον κόσμο μέσα από τις καινοτομίες της Google βρήκε ήδη οπαδούς στην οθόνη, προσπερνώντας νοητά λιμάνια, terminal και ενδιάμεσους σταθμούς.
Μια φωτογραφία με την Όπερα του Σύδνεϋ καλωσορίζει αμέσως τους πρώτους συνειρμούς στην Αυστραλιανή πρωτεύουσα. Θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο με μια τυπική Μεσογειακή παραλία; Προσπαθούμε να εντοπίσουμε ήδη την τοποθεσία. Ο νους ήδη ανατρέχει σε προορισμούς ανακαλώντας σημεία της Costa Brava, της Costa del Sol, εντοπίζοντας γωνιές της Γαλλικής και της Ιταλικής Ριβιέρας, κάνοντας τη διάκριση με την Costiera Amalfitana και ξεκινώντας την κατηγοριοποίηση στο ελληνικό αρχιπέλαγος, αλλά και στην ακτογραμμή της Κύπρου, τις ακτές της Τουρκίας και άλλες παραλίες από τις Δαλματικές ακτές, το Ισραήλ ως την Αίγυπτο και από την Τυνησία και τη Μάλτα ως το Μαρόκο. Συνδυάζουμε ερεθίσματα της ταξιδιωτικής μας ζωής, τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας για να συμπληρώσουμε το puzzle.
Με έναν αντίστοιχο «μαγικό» τρόπο, ενώνοντας τις ψηφίδες στον φωτογραφικό χάρτη, η Google μας προσκαλεί να ταξιδέψουμε μαζί της. Το πείραμα βασίστηκε σε μια πολυσύνθετη λειτουργία νευρωνικού δικτύου, του PlaNet, με δυνατότητες που ξεπερνούν, κατά πολύ, αυτές του ανθρώπου και διευκολύνει τον εντοπισμό σχεδόν οποιασδήποτε εικόνας πάνω στον χάρτη. Για να γίνει πραγματικότητα, ο παγκόσμιος χάρτης χωρίστηκε σε περισσότερα από 26.000 τετράγωνα διαφορετικού μεγέθους, ανάλογα με τον αριθμό των εικόνων που αναρτώνται στο διαδίκτυο από κάθε περιοχή, εξαιρώντας τους ωκεανούς και τους πόλους, όπου οι διαθέσιμες φωτογραφίες είναι πολύ λιγότερες. Έτσι, τα μεγάλα τετράγωνα έδωσαν τη θέση τους σε μικρά τετραγωνάκια σε πολυσύχναστα μέρη και πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπου ο αριθμός των φωτογραφιών είναι πολλαπλάσιος.Με αποσκευές τα pixels, όχημα τη βάση δεδομένων 126 εκατομμυρίων εικόνων και προορισμό τα μέρη όπου τραβήχτηκαν , ομάδα ερευνητών προσέγγισε με σχετικά μεγάλη επιτυχία τις τοποθεσίες σε εκατομμύρια νέες φωτογραφίες που δοκιμάστηκαν στην εφαρμογή. Στις δοκιμές, το μέσο σφάλμα του PlaNet στον εντοπισμό των περιοχών μέσα από τις φωτογραφίες έφθασε στα 1.131,70 km όταν το αντίστοιχο μέσο ανθρώπινο σφάλμα άγγιξε τα 2.320,75 km. Αναρωτιέστε ποιο θα μπορούσε να είναι το δικό σας σε μια τέτοια προσπάθεια;
Ένα μοναδικό ψηφιακό ταξίδι-κουίζ περιμένει όσους επίδοξους ταξιδευτές επιχειρήσουν να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους μέχρι το επόμενο pin στο www.geoguessr.com. Οι δορυφορικές τεχνολογίες έθεσαν το πλαίσιο, η έρευνα είναι ακόμα σε εξέλιξη και το gamification φέρνει την πρόσκληση στην οθόνη μας μέχρι τα επόμενα αποτελέσματα.