People: Στέλλα Τσαντήλα, Sales & Revenue Optimisation Consultant, WebHotelier

P3_grey Πίσω από κάθε ταξίδι, υπάρχουν όλοι εκείνοι που εργάζονται σε μια ιδιαίτερη ενορχήστρωση υποδομών, ανθρώπων και διαδικασιών. Ο ήχος της “ορχήστρας των υπηρεσιών” φθάνει στα αυτιά μας και γινόμαστε κι εμείς κομμάτι ενός ξεχωριστού performance. Η φροντίδα για όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοση “περνάει” στους επισκέπτες και επιφορτίζει θετικά το ισοζύγιο των αναμνήσεων από ένα ακόμα ταξίδι.

Κάπως έτσι, καλωσορίζουμε τη Στέλλα Τσαντήλα, Sales & Revenue Optimisation Consultant στη WebHotelier [www.webhotelier.net] , η συνέντευξη με την οποία μας μεταφέρει στις πρώτες συζητήσεις μας αρκετά χρόνια πριν για τη σχέση στελεχών και πελατών στις υπηρεσίες φιλοξενίας. Τότε, η κουβέντα μαζί της γίνονταν σε resort ξενοδοχείο. Τώρα, η ίδια αναφέρεται στις εμπειρίες της από Σίφνο και Σιγκαπούρη, μας μιλά για την πέτρινη Πυρσόγιαννη και για τους σταθμούς της σε Ρόδο και Αθήνα, καθώς μοιράζεται με τους συνταξιδευτές του the voyager voice τις απόψεις της για το νόημα της φιλοξενίας.

tvv: Γεννιέσαι ή γίνεσαι φιλόξενος;

Σ.Τ.: Στην Ελλάδα σίγουρα γεννιέσαι! Είναι έμφυτο… εξάλλου έχουμε συνηθίσει από μικρά παιδιά να έχουμε εικόνες με την οικογένεια μαζεμένη στο σπίτι, γύρω από μεγάλα τραπέζια, με φαγοπότι, με γλέντια με χαρές (και σε λύπες πάλι έτσι μαζευόμαστε). Κι όταν έρθει ο «ξένος» θέλουμε να του προσφέρουμε το ίδιο. Αυτή τη ζεστασιά και τον ζήλο για φιλοξενία: ποιοτική και ανθρώπινη. Δεν το συναντάς εύκολα αυτό.

Να προσθέσω, εδώ, ότι δεν είναι θέμα γνώσης, εκπαίδευσης ή ταλέντου. Είναι έμφυτο στον Έλληνα. Από τις γιαγιάδες στα χωριά μέχρι τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη σε μεγάλες μονάδες. Αρκεί να το έχεις μέσα σου… να είναι το μεράκι σου… Αν δεν το έχεις, μην ασχοληθείς με τον τουρισμό!

tvv: Ό,τι πιο φιλόξενο έζησα.

Σ.Τ.: Στην Ελλάδα; Το έζησα στη Σίφνο πριν 3 χρόνια. Χαμόγελο ανθρώπινο, στις ταβέρνες, στις παραλίες, στα μπαράκια, στα μαγαζάκια… παντού. Φαγητό εξαιρετικό, ποιοτικό, χειροποίητο και μια αύρα τόσο θετική, που δεν βλέπω την ώρα να ξαναπάω!

Στο εξωτερικό; Στη Σιγκαπούρη… μια αντίστοιχη κατάσταση, η όλη αντιμετώπισή μας, ως τουρίστες, με ευγένεια, συνέπεια και επαγγελματισμό, με χαμόγελο και ωραίους τρόπους. Δεν «σνομπάρουν» το γεγονός ότι ήμασταν από την Ευρώπη και προερχόμαστε από μέρη με άλλη κουλτούρα και ιδεολογία, μας συμπεριφέρονταν σαν one of us! Θα έλεγα ότι μεγαλύτερη σημασία έχει να αισθάνεσαι οικεία εκεί που ταξιδεύεις κι όχι «ξένος». Όλα τα άλλα (υποδομές, τεχνογνωσία κ.ο.κ.) τα βρίσκεις στην πορεία.

tvv: Η ταυτότητα του σύγχρονου Έλληνα ταξιδευτή.

Σ.Τ.: Από τότε που μπήκε για τα καλά το internet στη ζωή μας, αναζητάμε περισσότερες εμπειρίες και είμαστε πιο «ψαγμένοι» για όσα θα δούμε στον προορισμό: ιστορικά μνημεία, γαστρονομία, κουλτούρα της περιοχής… Ενίοτε τα φωτογραφίζουμε κιόλας για να τα μοιραστούμε στα social media με τους φίλους μας. Να θυμηθούμε ότι παλαιότερα ο Έλληνας, ταξίδευε μόνο σε γνωστά του μέρη και για τους «λάθος» λόγους: ξενύχτι, nightlife, to see and to be seen… Έχει αλλάξει αυτό.

Είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι για το πού, πώς και πότε θα ταξιδέψουμε… ως κομμάτι μιας εμπειρίας ζωής, που θα συζητάμε για καιρό. Φυσικά με την κρίση, έχει μειωθεί η τουριστική δυναμική του Έλληνα, αλλά δεν το βάζει κάτω ο Έλληνας τουρίστας. Θα βρει ευκαιρία και τρόπο να ταξιδέψει έως το κοντινότερο βουνό ή παραλία γιατί στον Έλληνα αρέσει να ζει, να ταξιδεύει, να μαγεύεται από νέες εμπειρίες.

tvv: Η πορεία της Ελλάδας στον παγκόσμιο ταξιδιωτικό χάρτη.

Σ.Τ.: Θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει ξεφύγει για τα καλά από το μονοπωλιακό καθεστώς των Tour Operators και λόγω του online τρόπου οργάνωσης ταξιδιών πλέον, θα έλεγα ότι τα ξενοδοχεία ολοένα και στέκονται στα πόδια τους μόνα τους. Προωθούν πλέον το προϊόν τους από τις δικές τους ιστοσελίδες, σε τιμές και με πακέτα ανταγωνιστικά για τον τουρίστα να τα κλείσει απευθείας.

Η Ελλάδα παρά την «αρνητική» διαφήμιση που υπέστη το 2015 (capital controls, grexit, μνημόνια κ.ο.κ.), είναι ένας TOP προορισμός για τους τουρίστες διεθνώς. Ασχέτως της οικονομικής κρίσης, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι χώρα ασφαλής και ειρηνική, ειδικά αν σκεφθεί κανείς την αποσταθεροποίηση στη γύρω περιοχή της Μεσογείου. Η Ελλάδα προσφέρει ιστορία, κουλτούρα, πολιτισμό, υψηλή γαστρονομία, φως! Μοναδικό φως που αγκαλιάζει ντόπιους κι επισκέπτες all year round! Η Ελλάδα μόνο άνοδο μπορεί να δείξει τουριστικά, αρκεί να μην την υποβαθμίσουν οι «διοικούντες» και οι εκάστοτε κυβερνήσεις (βλ. μέτρα όπως ΦΠΑ κ.ο.κ.).

Θα πρόσθετα επίσης ότι παλαιότερα οι τουρίστες άκουγαν Ελλάδα και είχαν στο μυαλό τους μόνο Ακρόπολη, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα γνωστά spots. Τώρα, ακούν ή διαβάζουν για την Ελλάδα και ξέρουν τα νησιά μας, τις μαγειρικές μας, ακόμα και μικρά χωριουδάκια… Το internet συνετέλεσε πολύ σε αυτή την διάδοση και ευτυχώς, μέχρι στιγμής, το χρησιμοποιούν σωστά και οι δημόσιοι φορείς που προωθούν την χώρα στο εξωτερικό.

tvv: Η ανεκτίμητη πλευρά του ταξιδεύειν.

Σ.Τ.: Σημαίνει ελευθερία, βαθιά ανάσα, απόδραση, επαφή με το νέο και το παλιό. Είναι ζωτικής σημασίας… ακόμα κι όταν ταξιδεύω για δουλειές, πάντα βρίσκω τον τρόπο να ξεκλέψω λίγο χρόνο να γνωρίσω τον τόπο, να γίνω ένα με την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν εκεί. Μόνο έτσι καταλαβαίνεις έναν τόπο!

tvv: Στους δικούς μου προορισμούς, ένα «πού» και το «γιατί» που με οδήγησε εκεί.

Σ.Τ.: Δεν θα αναφερθώ σε προορισμό, που έχω πάει ήδη, αλλά σε έναν προορισμό που έχω όνειρο να επισκεφθώ! Την Ήπειρο, τα Ζαγοροχώρια, τα πετρόκτιστα αυτά χωριά, με τις τοξοτές γέφυρες και τους ζεστούς ανθρώπους… Τόπος καταγωγής των παππούδων μου, που ήρθαν με τα πόδια από τα βουνά της Ηπείρου στον «κάμπο». Ένα σπίτι στην Πυρσόγιαννη, εγκαταλελειμμένο πια, με ένα δέντρο φυτρωμένο να διαπερνάει την σκεπή του, ήταν κάποτε το σπίτι που μεγάλωσε ο παππούς  μου ο Γιάννης! Θέλω να το επισκεφτώ με τη δική μου πια οικογένεια και να γίνω ένα με τις ρίζες μου.

tvv: Συνταξιδευτές που ξεχώρισα.

Σ.Τ.: Δεν ξεχωρίζω κάποιον ειδικά, γιατί όσες φορές σκέφτομαι τα ταξίδια μου, πάντα θυμάμαι όμορφες στιγμές με γέλια και καλή διάθεση, που σημαίνει πως πάντα είχα καλή παρέα. Σημασία δεν έχει πού πας, σημασία έχει με ποιούς πας…

tvv: Προοπτικές που με κινητοποιούν.

Σ.Τ.: Με κινητοποιεί η καινοτομία, οι νέες ιδέες, οι συζητήσεις, που μέσα από αυτές ξυπνούν νέα πράγματα, που εμείς οι νέοι άνθρωποι του κλάδου διψάμε να υλοποιήσουμε. Με κινητοποιεί ότι η Ελλάδα παρόλες τις αντίξοες συνθήκες που βιώνει (κρίση, προσφυγικό κ.ο.κ.) έχει όλα τα εχέγγυα να γίνει πρωτοπόρος στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη… με τη συνδρομή όλων μας!

tvv: Σταθμοί στη μέχρι σήμερα πορεία μου.

Σ.Τ.: Σίγουρα, η απόφαση μου να φύγω από την Αθήνα το 2004 για τη Ρόδο ήταν καταλυτική στην έως τώρα πορεία μου. Μέσα από σκληρή δουλειά, επιμόρφωση και «κυνήγι» της γνώσης, είμαι περήφανη που, εδώ και 12 χρόνια, εργάζομαι ακατάπαυστα στον τομέα του τουρισμού, μέσα και έξω από ξενοδοχεία.

Με πολύχρονη πείρα σε 4* &  5* μονάδες (Rodos Park, The Ixian Grand, Kipriotis Hotels, Mitsis Hotels), εργάζομαι εδώ και 4 ½ χρόνια στη WebHotelier [www.webhotelier.net] βοηθώντας τα ξενοδοχεία συνεργάτες μας (πλέον των 3.000 ξενοδοχείων σε Ελλάδα & εξωτερικό) να βελτιστοποιούν τις πωλήσεις και τη στρατηγική τους μέσα από το online booking engine και την ιστοσελίδα τους.

Δεν θα ξεχάσω ένα κομβικό σημείο για μένα, όταν πια επέστρεψα από τη Ρόδο το 2011 και έπρεπε να εδραιώσω και πάλι τη φυσική μου παρουσία στον κλάδο μετά από 7 χρόνια απουσίας στην αγορά της Αθήνας. Ήταν ένα challenge από το οποίο βγήκα ευτυχώς δικαιωμένη και πιο δυνατή, ώστε να αντιμετωπίσω τη νέα πραγματικότητα. Η ευκαιρία, που μου δόθηκε να ταξιδέψω εξαιτίας της δουλειάς μου και να συμμετέχω σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, συνέδρια και roadshows με όπλισαν με δύναμη, αυτοπεποίθηση και στόχους για την περαιτέρω πορεία μου και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.

tvv: Μικρά όνειρα για τα ταξίδια που έρχονται;

Σ.Τ.: …όρεξη για νέες περιπέτειες, εμπειρίες, συλλογή από αναμνήσεις και χρόνος με αγαπημένα πρόσωπα. Δεν χρειάζεται να κάνεις μίλια και χιλιόμετρα για να πας ένα ταξίδι. Ένα ποτήρι κρασί, μια όμορφή κουβέντα και αγαπημένα πρόσωπα σε ταξιδεύουν σε πιο όμορφα μέρη τελικά!

Leave a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.