People: Λεόντιος Ορφανός, Ιδρυτής HOTELiGENT & ΓΔ Athens Tiare Hotel

P3_grey Iστορίες φιλοξενίας, σχέδια coming soon και στόχοι πέντε αστέρων σε μια συνέντευξη με υπερατλαντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες και το αθηναϊκό next big think. Ξεφυλλίζοντας τον ελληνικό τουρισμό στις σύγχρονες σελίδες του, πάντα θα έχουμε ως κοινό τόπο συζήτησης με τον Λεόντιο Ορφανό, Ιδρυτή της εταιρείας HOTELiGENT & Γενικό Διευθυντή του Athens Tiare Hotel, το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Αυτή τη φορά, ο ίδιος μοιράζεται με τους συνταξιδευτές του the voyager voice σκέψεις για την αρετή της φιλοξενίας, απόψεις για τα χαρίσματα της Ελλάδας και στιγμές από την επαγγελματική του πορεία σε Νέα Υόρκη, Ρόδο, Αθήνα.tvv-people-hoteligent tvv: Γεννιέσαι ή γίνεσαι φιλόξενος;

Λ.Ο.: Αρχικά, δεν πιστεύω πως υπάρχει δίλημμα όταν αναφερόμαστε σε Έλληνες! Η φιλοξενία ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγάλα προτερήματα μας. Η παροχή φιλοξενίας είναι  μεγάλη αρετή και τυχερός όποιος τη γεύεται. Ήδη εξάλλου από την αρχαιότητα, η φιλοξενία ήταν ένα ηθικό χρέος, όπως λέει και ο Θουκυδίδης, των λαών και δη των Ελλήνων που είχαν σαν αρχή να έχουν τα σπίτια τους ανοιχτά σε όποιον «ξένο» και υποχρέωση να τους δείχνουν την πόλη τους και να τους μυούν στον πολιτισμό τους.

tvv: Ό,τι πιο φιλόξενο έζησα.

Λ.Ο.: Ήταν όταν μετακόμισα στην Νέα Υόρκη. Δεν γνώριζα την πόλη, ούτε είχα κάποιον συγγενή μου να με καθοδηγήσει. Όταν όμως ένας ομογενής έμαθε για μένα, προσφέρθηκε απλόχερα να με φιλοξενήσει στο σπίτι του, να με βοηθήσει να βρω διαμέρισμα και να με συστήσει στην απίστευτα φιλόξενη ελληνική κοινότητα. Πράγματι, με βοήθησε να ενταχθώ στο κλίμα και να γίνω άμεσα παραγωγικός. Είναι αυτό το πνεύμα αλτρουϊσμού και αλληλοβοήθειας, που πέρασε και σε εμένα, μεταλαμπαδεύτηκε… και αργότερα ήμουν εγώ εκείνος που θα βοηθούσε έναν Έλληνα να ενταχθεί στην πόλη και στους ρυθμούς της. Αυτή η εμπειρία ηταν ένα τρανταχτό παράδειγμα ελληνικής φιλοξενίας, που πάντα με συνοδεύει και με οδηγεί στην προσωπική αλλά και επαγγελματική μου ζωή.

tvv: Η ταυτότητα του σύγχρονου Έλληνα ταξιδευτή.

Λ.Ο.: Αν μιλήσουμε πάλι για τα αρχαία χρόνια, ο Έλληνας ήταν ανέκαθεν πνευματικά περίεργος, με αποτέλεσμα τη γρήγορη επέκταση και αποίκηση στις προσκείμενες στον χώρο του περιοχές. Παράδειγμα του ανήσυχου πνεύματος των Ελλήνων αναγράφεται για πρώτη φορα στην Οδύσσεια  του Ομήρου. Αλλά ακόμα πιο χαρακτηριστικό, είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, παρά τον στρατιωτικό χαρακτήρα. Εξερεύνησε άγνωστα μέρη και μετέφερε τον πολιτιστικό πλούτο της Μακεδονίας στα πέρατα της γης. Το προφίλ του σύγχρονου Έλληνα ταξιδευτή είναι μεν υλιστικά πολύ διαφορετικό, συγχρόνως δε και όμοιο στο χαρακτήρα.

Είμαστε ιδιαίτεροι στις απαιτήσεις μας και σε κάθε ταξίδι θέλουμε να μάθουμε πληροφορίες για τον προορισμό, να γευτούμε τοπικά παραδοσιακά προιόντα και να επισκεφτούμε μέρη… εκτός μπροσούρας. Θα έλεγα λοιπόν ότι ο σύγχρονος Έλληνας ταξιδευτής είναι αρκετά απαιτητικός στις συνήθειες του και συνάμα αρκετα προηγμένος τεχνολογικά.

tvv: Η πορεία της Ελλάδας στον παγκόσμιο ταξιδιωτικό χάρτη.

Λ.Ο.: Ο ελληνικός τουρισμός αποτελεί τη διαχρονική «σταθερά» της χώρας μας και ίσως τον βασικότερο αναπτυξιακό μοχλό της, ταυτόχρονα δε πρεσβευτή της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Οι τρέχουσες εξελίξεις, όχι απλά επηρεάζουν τον τουρισμό, αλλά ουσιαστικά χαράζουν από την αρχή τον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού – και φυσικά, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μένει ανεπηρέαστη από αυτές τις αλλαγές. Το ελληνικό τουριστικό προϊόν όμως, ευτυχώς, είναι ιδιαίτερο με γερές βάσεις και χαρακτηριστικά μοναδικό. Οπότε ευρωπαϊκές χώρες, που προσφέρουν εξαιρετικό value διακοπών όπως η Ελλάδα, καταγράφουν μεγάλη ζήτηση!

Βεβαίως και δεν πρέπει να επαναπαυτούμε γιατί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος… πολύ περισσότερο σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της βαθιάς κρίσης και της νέας ύφεσης.

tvv: Η ανεκτίμητη πλευρά του ταξιδεύειν.

Λ.Ο.:  Θα δανειστώ μία φράση του Καβάφη; «Δεν έχει σημασία ο προορισμός αλλά το ταξίδι». Η απόδραση για εμένα σημαίνει ταξίδι από την καθημερινότητα. Σε κάθε ευκαιρία λοιπόν που μου δίνεται, βρίσκω τον χρόνο να ηρεμήσω, να αδειάσω το κεφάλι μου και να αναλογιστώ το πόσο τυχεροί είμαστε, που ζούμε σε μία πανέμορφη και συνάμα πολυπρόσωπη χώρα με αναρίθμητα χαρίσματα.

Το ταξίδι για μένα έχει την ανεκτίμητη αξία της… επανεκκίνησης! Ευτυχώς λόγω επαγγέλματος, μου δίνεται η ευκαιρία αρκετά συχνά. Οπότε, θα έλεγα ότι θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό!

tvv: Στους δικούς μου προορισμούς, ένα «πού» και το «γιατί» που με οδήγησε εκεί.

Λ.Ο.: ‘Εχοντας πάντα ως βάση μου τη συνεχή γνώση, γνώριζα πως έπρεπε να αποκτήσω εκτός πόλης και εποχική ξενοδοχειακή εμπειρία. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να αποκτήσω αυτές τις γνώσεις στο σμαραγδένιο νησί της Δωδεκανήσου, τη Ρόδο! Ο λόγος ήταν καθαρά εργασιακός, αλλά και επιμορφωτικός. Και η Ρόδος φημίζεται για τις ξενοδοχειακές της μονάδες, αλλά και για το επίπεδο υπηρεσιών που παρέχει.

tvv: Συνταξιδευτές που ξεχώρισα.

Λ.Ο.: Το σημαντικότερο στοιχείο σε κάθε ταξίδι είναι να είσαι με κάποιον που σε καταλαβαίνει, να σε κάνει να γελάς, να σε ηρεμεί και να θες να είσαι ο εαυτός σου. Αυτός ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την καλύτερη μου φίλη, τον καλύτερο συνεργάτη μου… τη σύζυγό μου!

tvv: Προοπτικές που με κινητοποιούν.

Λ.Ο.: Σκληρή δουλειά, πάθος, προσοχή στην λεπτομέρεια, εξέλιξη, πρόοδος, δημιουργία!

tvv: Σταθμοί στη μέχρι σήμερα πορεία μου.

Λ.Ο.: Κάθε ξενοδοχείο , όπου είχα την τιμή να εργαστώ ήταν για μένα και ένας ξεχωριστός σταθμός με ιδιαίτερη σημασία.  Θα ξεχωρίσω όμως το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία το 2004, το St. Regis στην Νέα Υόρκη το 2006, τον Όμιλο Χατζηλαζάρου, που μου εμπιστεύτηκε το άνοιγμα της κορωνίδας του, το Boutique 5, σε ηλικία 29 ετών… και φυσικά τον Όμιλο MAGE, που, εν μέσω οικονομικής κρίσης, προσπαθούμε να αναβιώσουμε την πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα με το άνοιγμα του νέου Athens Tiffany Hotel.

tvv: Μικρά όνειρα για τα ταξίδια που έρχονται;

Λ.Ο.: Από τα παιδικά μου χρόνια τα ταξίδια ήταν πάντα στο ετήσιο πρόγραμμα της οικογένειάς μου, με ανεξίτηλες τις αναμνήσεις έως και σήμερα. Σήμερα με τη ΗΟΤΕLiGENT [www.hoteligent.gr], έχω την ευκαιρία και την πολυτέλεια να συνεχίσω να πραγματοποιώ μεγάλα όνειρα με μικρά ταξίδια!

Άλλωστε δεν είμαστε εμείς που κάνουμε όνειρα, αλλά τα όνειρα βρίσκουν εμάς!

Leave a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.