People: Άντα Καραγιάννη, Μάρκετινγκ & Επικοινωνία, Τουρισμός, Praxis Plus, Irene Palace Hotel

P3_grey  Ταξιδεύεις συχνά για να συναντήσεις ανθρώπους του κλάδου φιλοξενίας και τουρισμού. Αυτή τη φορά όμως για να ερευνήσεις, να καταγράψεις και να μελετήσεις, εκτιμώντας όσα έχουν να σου πουν.  Κάποιοι άνθρωποι ξεχωρίζουν για το περιεχόμενο των λέξεων, κάποιοι για το έργο τους, κάποιοι άλλοι για τον συνδυασμό τους. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν και εκείνοι που πάντα θα βρίσκονται εκεί, να διακρίνονται για τον ταπεινό θαυμασμό τους για τον χώρο, όπου δραστηριοποιούνται με επαγγελματισμό, αναζητώντας συνεχώς νέα γνώση, φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους, που σέβονται και αγαπούν τον κλάδο.

Από τις εκδηλώσεις και τα συνέδρια στην Αθήνα, τις συζητήσεις και τις συναντήσεις στα Κολύμπια και στην πόλη της Ρόδου, βρεθήκαμε με την Άντα Καραγιάννη, που ειδικεύεται σε Μάρκετινγκ, Επικοινωνία & Τουρισμό  στην Praxis Plus [www.praxisplus.gr] και στο ξενοδοχείο Irene Palace [www.irenepalace.gr], ανακατεύοντας εμπειρίες φιλοξενίας από τη Ρόδο και το Μονακό στη λεκάνη με τον θρυμματισμένο πάγο για το βραδινό apéritif στα στενά πίσω από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Χτίζοντας αληθινές σχέσεις με συνεργάτες και συνταξιδευτές, συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε πολύτιμους προορισμούς, αναδεικνύοντας τον τουρισμό για την Ελλάδα στη θέση που του αξίζει.

tvv: Γεννιέσαι ή γίνεσαι φιλόξενος;

A.K.: Φιλοξενία… την αναπτύσσεις μέσα από την παράδοση και τις εικόνες στην οικογένεια και τη μικρή κοινωνία των παιδικών σου χρόνων. Και αν σε εκφράζει στη συνέχεια, τότε σίγουρα είναι κομμάτι του εαυτού σου, σου δίνει χαρά, εκπαιδεύεσαι, αποκτάς την εμπειρία, για να την προσφέρεις όπου επιλέγεις. Δεν έχει όρια, μπορεί να είναι απόλυτα αυθόρμητη,  ανθρώπινη, υψηλού επιπέδου, εμπνευσμένη, δημιουργική και να ξαφνιάζει, να δίνει χαρά, ευκολία… Κάπως έτσι, αναπτύσσεται και το ταλέντο. Πάντοτε όμως με προσοχή, να είναι αυθεντική.

tvv: Ό,τι πιο φιλόξενο έζησα.

Α.Κ.: Μια εμπειρία-σταθμός… Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια, συμμετείχα σε ένα info group για τον συνεδριακό τουρισμό, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, και είχαμε σταθμό στο Μονακό. Από την πρώτη στιγμή μέχρι την αναχώρηση, συνοδός μας στις ξεναγήσεις, στα γεύματα κ.λπ. ήταν η Υπουργός Τουρισμού της χώρας. Δεν κρατήθηκα λοιπόν και ρώτησα:

«Μα εσείς δεν έχετε άλλη δουλειά από το να μας συνοδεύετε όλη την ημέρα…;»

Απαντά τότε με πολλή ευγένεια: «Μα, αυτή είναι η δουλειά μου!»

Ήταν το μεγαλύτερο μάθημα φιλοξενίας που πήρα. Τόσο απλά. Γιατί συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση της προσωπικής μου κουλτούρας, άποψης, και εφαρμογής, αυτού που συζητάμε σήμερα εδώ μαζί… της φιλοξενίας με πολλή ψυχή και αγάπη. Όλες οι άλλες εμπειρίες, έπονται.

tvv: Η ταυτότητα του σύγχρονου Έλληνα ταξιδευτή.

Α.Κ.: Δεν θα ήταν υπερβολή να δούμε το ταξίδι του σημερινού Έλληνα ως κομμάτι της ζωής του, κυρίως για επαγγελματικούς και βιοποριστικούς λόγους… έχει ξεφύγει από την αναψυχή και τις διακοπές. Στη δυσκολία της ανάγκης, βλέπω τα θετικά και αισιόδοξα να δίνουν τη σιγουριά για ένα καλύτερο αύριο στη χώρα.

Στα καλά στοιχεία της κουλτούρας,  που φέρουν οι νέοι μας, θα ενσωματώσουν επιλεκτικά καλές πρακτικές και διαδικασίες, που εφαρμόζονται στο εξωτερικό. Ήδη φαίνονται οι πρώτες επιτυχίες στο επιστημονικό πεδίο, αλλά και στην ποιότητα προϊόντων και καινοτόμων υπηρεσιών που εξάγονται. Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη ο τουρισμός φέρει το όνομα της χώρας στο εξωτερικό, με τον καλύτερο τρόπο και, μάλιστα, με το ανθρώπινο στοιχείο να είναι στο πιο υψηλό επίπεδο.

Οι άνθρωποι πλησιάζουν, συνεργάζονται, είναι ένα επίτευγμα που εντάθηκε μέσα από την κρίση, ευεργετικό για κάθε πλευρά, για την κατανόηση, την υποστήριξη και την καλή εικόνα της χώρας διεθνώς. Δεν ακολουθούν όλα αυτά υποχρεωτικά μια στρατηγική, είναι αρκετά αυθόρμητα. Αν γίνουν πιο συντονισμένα, θα έχουμε, στοχευμένα, καλύτερα αποτελέσματα.

tvv: Η πορεία της Ελλάδας στον παγκόσμιο ταξιδιωτικό χάρτη.

Α.Κ.: Η χώρα μας παίρνει τη θέση που της πρέπει στην αντίληψη και τις προτιμήσεις των αγορών. Όσο δε επιτρέπει να τη γνωρίσουν στην αυθεντική και όχι «τυπικά τουριστική» εικόνα της, κερδίζει κατά κράτος.

Η εξωστρέφεια είναι ανάγκη να γίνει πράξη, με στρατηγική  και ενέργειες συντονισμένες από όλα τα μέρη, τους φορείς και τις ομάδες που τυπικά και άτυπα συνδέονται με τον τουρισμό.  Η επικοινωνία, οι σχέσεις, η έγκαιρη και αξιόπιστη πληροφόρηση, η ενημέρωση, η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, η διαθεσιμότητα, η ευκολία στις διαδικασίες θα στηρίξουν την πορεία της χώρας σ’ ένα καλύτερο αύριο. Είναι θέμα βούλησης να πετύχουμε, όχι απλά επιβίωση, αλλά ανάπτυξη.

tvv: Η ανεκτίμητη πλευρά του ταξιδεύειν.

Α.Κ.: Αγαπημένο μου πρόσωπο, μου είπε σε ανύποπτο χρόνο:

«Ό,τι σου δώσουν σε ταξίδι,  πάρε το, μη σκεφθείς ότι ο χρόνος είναι λίγος, δυσκολίες κ.λπ.». Το ακολούθησα πιστά και κάθε φορά σκέπτομαι τη σοφία που κρύβει αυτή η συμβουλή!

Πιο πολλά είναι τα επαγγελματικά ταξίδια, όλα όμως κρύβουν τη δική τους μοναδική αξία και μου έχουν προσφέρει εμπειρίες, συναισθήματα, γνώση, εικόνες…  όλα ανεκτίμητα. Έτσι, ακόμη και το πιο σύντομο ταξίδι, είναι μια γιορτή στην ψυχή και τη ματιά μου.

tvv: Στους δικούς μου προορισμούς, ένα «πού» και το «γιατί» που με οδήγησε εκεί.

Α.Κ.: Για κάθε προορισμό, έχω τα επιχειρήματά μου, αντικειμενικά ή πλασματικά, αλλά πιστευτά και δυνατά.  Στο σπίτι υπάρχει προετοιμασία για την επιτυχία κάθε ταξιδιού.

Έτσι, τα ταξίδια στην Ελλάδα, βασίστηκαν είτε σε χειμερινά σπορ με απίστευτη διασκέδαση και κέφι, είτε σε εκπαιδευτικές περιπέτειες, που ακολουθούσαν βιωματικά, τα σχολικά βιβλία ιστορίας των παιδιών.  Τα ταξίδια στο εξωτερικό, ήταν το κίνητρο για να συναντηθεί όλη η οικογένεια, από διαφορετικά σημεία, τα τελευταία χρόνια. Ευεργετικά από κάθε άποψη.

tvv: Συνταξιδευτές που ξεχώρισα.

Α.Κ.: Γνωριμίες σε ανθρώπινο επίπεδο… Το ταξίδι μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω, κάπως έτσι, συνεργάτες, ανθρώπους που ξεχώρισα και ανέπτυξα αληθινή σχέση, που στο πέρασμα των χρόνων, σταθερά και ποιοτικά δίνει το στίγμα της και αξία στους επαγγελματικούς σταθμούς μας και στα αποτελέσματα.

tvv: Προοπτικές που με κινητοποιούν.

Α.Κ.: Κάθε τι αυθεντικό που κρύβει την αλήθεια της ανθρώπινης σχέσης, η διαθεσιμότητα που εκφράζεται με διάφορους τρόπους, ο επαγγελματισμός με την ηρεμία και την άνεση που του δίνει η γνώση, η εμπειρία, η σιγουριά, το ένστικτο. Το χαμόγελο του πελάτη, η επανάληψη της επίσκεψης, η ανταπόκριση, τα καλά λόγια είναι δύναμη και κίνητρο για τη χαρά, που μας δίνει η δύσκολη και αντίξοη πολλές φορές ενασχόληση με τον τουρισμό.

tvv: Σταθμοί στη μέχρι σήμερα πορεία μου.

Α.Κ.: Να πω σε αυτό το σημείο ότι πήρα πολύ στα σοβαρά το ότι στη ζωή μας περνάμε από τρεις επαγγελματικούς σταθμούς. Η προοπτική ότι κάτι νέο με περιμένει στη γωνία, με έκανε να έχω ηρεμία, χαρά στην εργασία μου και να αναζητώ τα σημάδια νέων εμπειριών.

Είναι μεγάλη ιστορία το πώς βρέθηκα στον τουρισμό, αλλά σίγουρα με κέρδισε και η σχέση από την αρχή είχε βάθος, πολλή εκπαίδευση, γνώση, συνεργασίες και γνωριμίες με σπουδαίους ανθρώπους του χώρου, μεγάλα περιθώρια για εφαρμογές, καινοτομία, και το κυριότερο, για ανάπτυξη  και πειραματισμούς.

Ευχαριστώ την οικογένειά μου και τους καλούς μου συνεργάτες στο Irene Palace, συνοδοιπόρους εργατικούς και αισιόδοξους. Στη συνέχεια με κέρδισε το μάρκετινγκ &  η επικοινωνία.  Ήλθε στη ζωή μου η Praxis Plus με αντικείμενο τη στρατηγική επικοινωνία, μάρκετινγκ, δημόσιες σχέσεις και μου έδωσε άλλες ευκαιρίες να πατήσω σε νέα μονοπάτια και να πετάξω με άλλους συνοδοιπόρους. Δεν ήμουν ποτέ σε μία βάρκα, παράλληλα έδινα πολλά από θέσεις θεσμικές στον πολιτισμό, τη διδασκαλία, διοργανώσεις για τον τόπο μου κ.λπ. Σταθμοί στη ζωή μου ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Ρόδου, ο Δωδεκανησιακός Οργανισμός Τουρισμού, η Ένωση Ξεν/χων Ρόδου (Αντιπρόεδρος), ο Σύλλογος Διευθυντών ξεν/χείων Ρόδου (Αντιπρόεδρος).

Πλούτισα σε εμπειρίες, γνώση, σχέσεις, συνεργασίες και διαπίστωσα ότι μπορείς να κάνεις πολλά (ίσως και όλα) από όσα ονειρεύεσαι όταν σε στηρίζει η οικογένειά σου και οι άνθρωποι που σε νοιάζονται.

tvv: Μικρά όνειρα για τα ταξίδια που έρχονται;

Α.Κ.: Να μπαίνω κάθε φορά σε ρόλο ταξιδιώτη, μέσα από την ιστορία που δημιουργώ πριν από κάθε ταξίδι. Να τολμήσω νέα ταξίδια για νέες εμπειρίες. Οι ανάγκες, οι προσκλήσεις και οι προκλήσεις είναι οδηγός για τη συνέχεια!

Leave a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.