People: Μάγκυ Κοντού & Λεωνίδας Κανελλόπουλος, SimpleApps, tourismart

P3_grey  Σαν να μην πέρασε μια μέρα από εκείνες τις high-tech συναντήσεις των τεχνολογικών cluster καινοτομίας και τις εκδηλώσεις, αφιερωμένες στη start-up εξωστρέφεια των νέων, που μένουν εδώ και αναζητούν λύσεις μέσα και έξω από τα σύνορα της χώρας. Μεταξύ των προοπτικών που ανοίγονται είναι και οι διαδρομές στον χάρτη της δημιουργικής οικονομίας, όπου η τουριστική βιομηχανία έχει την τιμητική της. Και αν η τεχνολογία διαθέτει τα μέσα, είναι ίσως η “ανθρωποποίησή” της (humanisation), που διευκολύνει τη χρήση, την ανταπόκριση στις υπηρεσίες του τουρισμού και της φιλοξενίας  – βλ. σχετικά άρθρα στη στήλη Perspectives εδώ (1), εδώ (2) και εδώ (3).

Αφορμή για πολλές συζητήσεις και συζήτηση με πολλές αφορμές με τη Μάγκυ Κοντού,  Co-founder & Head of Operations και τον Λεωνίδα Κανελλόπουλο, Co-founder & CEO της SimpleApps [www.simpleapps.gr], που έχουν σχεδιάσει και προσφέρουν την υπηρεσία tourismart. Με τις βραβευμένες τεχνολογικές λύσεις και τις διακρίσεις ως απαρχή για το κοινό μας ταξίδι στη Σαντορίνη, τις ορεινές ανακαλύψεις στον Ταΰγετο και την ατμοσφαιρική περιπλάνηση στους δρόμους της Βιέννης, κάνουμε παύσεις για να αποδώσουμε καλύτερα το νόημα της φιλοξενίας σε ξεχωριστές στιγμές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μοιράζονται με το κοινό του the voyager voice εικόνες από τα ταξίδια που πέρασαν και όσα ακόμα θα έρθουν, περιγράφοντας το backpack προφίλ, το καταδυτικό ή ταχύπλοο ενδιαφέρον τουριστών vs. ταξιδευτών σε βουνά ή all-inclusive ξενοδοχεία, βάζοντας την επόμενη πινέζα στους χάρτες της Αυστρίας και της Ισλανδίας.

tvv-people-simpleapps-4

tvv: Γεννιέσαι ή γίνεσαι φιλόξενος;

Μ.Κ.: Στην Ελλάδα μεγαλώνεις με το ερέθισμα της φιλοξενίας. Κλείνεις τα μάτια και σκέφτεσαι τα μεγάλα οικογενειακά τραπέζια, τις καλοκαιρινές διακοπές στο σπίτι του θείου στο χωριό, το φίλεμα των περαστικών στο νησί, το κέρασμα στα γραφικά μαγαζιά. Ταξιδεύοντας, γνωρίζεις νέες κουλτούρες και ανθρώπους, γίνεσαι πιο φιλόξενος.

Λ.Κ.: Φιλόξενος δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. Τα ερεθίσματα από την ελληνική οικογένεια, τα γιορτινά τραπέζια, που πάντα όλοι χωράνε, οι γραφικοί, αθώοι, άνθρωποι που συναντάς ταξιδεύοντας, όλα παίζουν τον ρόλο τους. Να πούμε βέβαια ότι στην Ελλάδα έχεις και μια προδιάθεση.

tvv-people-simpleapps-10

tvv: Ό,τι πιο φιλόξενο έζησα.

Μ.Κ.: Φέτος το καλοκαίρι στην Σαντορίνη… Το νησί έσφυζε από ζωή και οι τουρίστες κατέφθαναν ανά χιλιάδες, καθημερινά. Οι καταστηματάρχες σε πλησίαζαν με χαμόγελο έτοιμοι να σε εξυπηρετήσουν. Μόλις άκουγαν ότι τους μιλούσες ελληνικά το χαμόγελο μετατρεπόταν σε αγκαλιά. Κάθισαν μαζί μας, μας κέρασαν, μας ευχαρίστησαν, που παρά την κρίση επιλέξαμε να τους στηρίξουμε και να επισκεφτούμε το νησί τους. Είχα καιρό να αισθανθώ τόσο οικεία σε έναν προορισμό. Σε λίγες μέρες θα ξαναπάω.

Λ.Κ.: Να προσθέσω εδώ ότι σίγουρα το ταξίδι δεν είναι απλά η διαμονή σε έναν νέο προορισμό. Ανυπομονώ κάθε φορά να γνωρίσω την περιοχή που επισκέπτομαι, τους ανθρώπους της, τη γαστρονομία της και τις μικρές ομορφιές της, που την κάνουν διαφορετική. Κάθε νέο ταξίδι, διευρύνει τους ορίζοντές μου, γνωρίζοντας νέους πολιτισμούς και την καθημερινότητα τους. Είναι οι μοναδικές στιγμές που μπορείς κάποιος να ζήσει σε μέρη, που δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Προτιμώ να είμαι ταξιδιώτης και όχι τουρίστας.

tvv-people-simpleapps-8

tvv: Η ταυτότητα του σύγχρονου Έλληνα ταξιδευτή.

Μ.Κ.: Ταξιδεύει μόνος με backpack, μένει σε κάμπινγκ με φίλους, πάει για καταδύσεις με σκάφος, περπατάει στο βουνό, επιλέγει all-inclusive ξενοδοχεία. Θάλασσα, βουνό… Ελλάδα, εξωτερικό. Αναζητά εμπειρίες, δοκιμάζει νέες γεύσεις, ψάχνει προορισμούς, οργανώνει το ταξίδι του, με στόχο να γνωρίσει τον τόπο και τους ανθρώπους της. O Έλληνας ταξιδεύει για να εξελιχθεί μέσα από τα ταξίδια του.

Λ.Κ.: Αφιερώνει πολλές ώρες στο internet αναζητώντας πληροφορίες για τα ταξίδια του. Χρησιμοποιεί πολλές mobile εφαρμογές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, διαβάζει κριτικές, τραβάει φωτογραφίες και τις μοιράζεται στα social media.

tvv-people-simpleapps-3

tvv: Η πορεία της Ελλάδας στον παγκόσμιο ταξιδιωτικό χάρτη.

Μ.Κ.: Η Ελλάδα είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς κάθε επισκέπτη για το καλοκαίρι, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση και στις χειμερινές αφίξεις. Η οργανωμένη τοποθέτηση του τουριστικού προϊόντος, οι νέες μορφές τουρισμού, η τεχνολογία και η υψηλή ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρονται έχουν βοηθήσει σημαντικά στο να γνωρίσουν οι επισκέπτες μας μία άλλη Ελλάδα που δεν περιορίζεται μόνο στον ήλιο και τη θάλασσα. Εμπειρίες, ελληνική κουζίνα, γραφικά χωριουδάκια σε νησιά και βουνά κάνουν αυτό το ταξίδι ξεχωριστό.

Λ.Κ.: Εδώ και χρόνια, η Ελλάδα παραμένει αγαπημένος προορισμός ανθρώπων από κάθε μεριά της γης. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η εικόνα του τουριστικού προϊόντος της, όλο και βελτιώνεται, χάρη στις προσπάθειες σε επίπεδο κλάδου και ποιότητας υπηρεσιών. Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες προσπάθειες γίνονται με ιδιωτική πρωτοβουλία και, δυστυχώς, τα εμπόδια είναι πάρα πολλά, κάτι που αυξάνει την δυσκολία να παραμείνει η Ελλάδα ανταγωνιστική.

tvv: Η ανεκτίμητη πλευρά του ταξιδεύειν.

Μ.Κ.: Λατρεύω τα ταξίδια και όλη τη διαδικασία πίσω από αυτά – την αναζήτηση προορισμού, την προετοιμασία της βαλίτσας, το καθημερινό πρόγραμμα, το φαγητό, τα σουβενίρ. Όταν μου δίνεται η ευκαιρία για ταξίδι, δεν ξεκουράζομαι στιγμή, θέλω να τα δω όλα. Επισκέπτομαι πολιτιστικούς χώρους για να γνωρίσω την ιστορία κάθε τόπου, και απολαμβάνω το περπάτημα στην πόλη γνωρίζοντας τους ανθρώπους της.

Λ.Κ.: Ανεκτίμητες στιγμές αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας, θα έλεγα, αυτές που μπορεί κάποιος να ζήσει στον Ταΰγετο… Σε ένα μικρό χωριό με λιγότερους από 20 μόνιμους κατοίκους, την Αναβρυτή, ο ταξιδιώτης βρίσκει το Αρχοντικό, έναν μικρό παραδοσιακό ξενώνα του Γιώργου και της Μαίρης. Από την πρώτη στιγμή καταλαβαίνεις ότι είσαι σε ένα διαφορετικό μέρος. Οι οικοδεσπότες σε καλωσορίζουν με σπιτικά γλυκά και τσίπουρο. Κάτι σαν να επισκέπτεσαι μακρινούς συγγενείς σε ένα ζεστό καλωσόρισμα. Σπιτική ελληνική κουζίνα, ιστορίες και πληροφορίες για το που θα περπατήσεις στον Ταΰγετο και με λίγη τύχη, ζωντανή μουσική. Τα φαγητά τα γλυκά και η πραγματική φιλοξενία, σε κάνουν να θες να γυρίσεις ξανά και ξανά.

tvv-people-simpleapps-5

tvv: Στους δικούς μου προορισμούς, ένα «πού» και το «γιατί» που με οδήγησε εκεί.

Μ.Κ.: Έχω επισκεφθεί τη Βιέννη δύο φορές, άνοιξη και Χριστούγεννα. Την πρώτη φορά αφορμή στάθηκε ένα βραβείο για την εταιρία μας από την Deutsche Telekom, που κλήθηκα να παραλάβω. Τη δεύτερα φορά βρέθηκα για επαγγελματικούς λόγους στη γείτονα Βουδαπέστη και…πετάχτηκα. Εντυπωσιάστηκα από τους κήπους, τα ανάκτορα, την ιστορία και τη γραφικότητα της πόλης. Λάτρεψα το σνίτσελ και τις 7 παραλλαγές πατάτας που το συνοδεύουν. Αγάπησα τη ζεστή σοκολάτα και τα Christmas markets, όπου οι βόλτες στις φωτισμένες πλατείες συνοδεύονται με φαγητό στο δρόμο και ζεστό κρασί. Σίγουρα θα βρω και μία τρίτη δικαιολογία στο μέλλον!

Λ.Κ.: Θα γυρίσω την κουβέντα μας στην Ελλάδα, κάνοντας στάση πάλι εκεί, στον Ταΰγετο, έναν από τους αγαπημένους προορισμούς. Είναι γιατί νιώθεις σαν να σε συνεπαίρνει αυτή η οροσειρά της Λακωνίας. Γιατί σε ένα άγριο και ταυτόχρονα καταπράσινο βουνό, ξυπνάς το πρωί σε ένα μικρό σπιτάκι, στο δάσος, στην μέση του πουθενά, μέσα στην ησυχία, βιώνοντας μια μοναδική εμπειρία… Μπορεί να μην είναι δημοφιλής προορισμός, αλλά σίγουρα η ομορφιά του και οι άνθρωποι που συναντάς τον κάνουν κάτι το ξεχωριστό.

tvv-people-simpleapps-11

tvv: Συνταξιδευτές που ξεχώρισα.

Μ.Κ.: Δεν μου αρέσει να ταξιδεύω μόνη μου, θέλω παρέα. Έχω ταξιδέψει σε διαφορετικούς προορισμούς, για διαφορετικές περιστάσεις, με διαφορετικούς ανθρώπους – φίλους, συνεργάτες, οικογένεια. Ξεχωρίζω μόνο τις στιγμές που έζησα μαζί τους.

Λ.Κ.: Ένα ταξίδι δεν είναι τίποτα χωρίς καλή παρέα. Μου αρέσει να ταξιδεύω με φίλους και οικογένεια, ανακαλύπτοντας νέους προορισμούς.

tvv-people-simpleapps-6

tvv: Προοπτικές που με κινητοποιούν.

Μ.Κ.: Τεχνολογία, καινοτομία, UI/UX Design, start-ups. Nέες ιδέες, νέοι άνθρωποι, ατελείωτες συζητήσεις για το πως μία ιδέα γίνεται επιχείρηση και πως μία νέα υπηρεσία μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα των πελατών μας. Ο κλάδος του τουρισμού αξιοποιεί στο έπακρο την τεχνολογία – από τη διαδικασία της εύρεσης προορισμού, της καλύτερης εξυπηρέτησης κατά τη διάρκεια διαμονής του, μέχρι και τη στιγμή, που επιστρέφει σπίτι του. Αισθάνομαι τυχερή, που απασχολούμαι σε δύο κλάδους με συνεχή πορεία ανάπτυξης. Όταν ξυπνάς το πρωί και χαίρεσαι να πας στη δουλειά σου, έχεις κάνει τη σωστή επιλογή.

Λ.Κ.: Πράγματι, δεν είναι μυστικό ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία… η νούμερο ένα επιλογή για την ανάπτυξη. Η συνεχής εξέλιξη των επιχειρήσεων του χώρου, η όλο και καλύτερη εκπαίδευση των ανθρώπων πίσω από αυτές, αλλά και η διαρκής βελτίωση της ποιότητας, δείχνουν ότι η κατάσταση αλλάζει. Σύντομα η Ελλάδα θα μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι στον ανταγωνισμό.

tvv-people-simpleapps-7

tvv: Σταθμοί στη μέχρι σήμερα πορεία μου.

Μ.Κ.: Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην Πληροφορική έγινα συνιδρύτρια της SimpleApps, μίας τεχνολογικής startup εταιρίας, που αναπτύσσει την υπηρεσία tourismart, μία all-in-one mobile και IoT λύση για ξενοδοχεία, βραβευμένη σε περισσότερους από οκτώ διαγωνισμούς καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Mεγάλωσα και εξελίχθηκα επαγγελματικά μέσα από την εταιρία μας. Η αγάπη μου για το UI/UX design και το πάθος μου για τις mobile τεχνολογίες μου επιτρέπουν να επιβλέπω το δημιουργικό και σχεδιαστικό αποτέλεσμα των προϊόντων της εταιρίας. Παράλληλα, συμμετέχω στο Συντονιστικό Συμβούλιο του gi-Cluster, του μεγαλύτερου gaming cluster, που διαχειρίζεται το Corallia. Πριν λίγους μήνες εκπροσώπησα τη χώρα μας στο GES2016 (Stanford University, Silicon Valley), το μεγαλύτερο event επιχειρηματικότητας νέων παγκοσμίως.

Λ.Κ.: Διαφορετικές εμπειρίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο ήδη από τα φοιτητικά μου χρόνια. Όλες είχαν έναν κοινό παράγοντα, τον τουρισμό, σε διαφορετικές μορφές του. Δουλεύοντας με ορειβατικές ομάδες στον χώρο του εναλλακτικού τουρισμού, άλλες φορές προωθώντας τουριστικά πακέτα και τελικά ως ξενοδόχος, απέκτησα τις κατάλληλες εμπειρίες, οι οποίες σε συνδυασμό με το τεχνολογικό μου background, οδήγησαν στο σήμερα.

tvv-people-simpleapps-2

tvv: Μικρά όνειρα για τα ταξίδια που έρχονται;

Μ.Κ.: Θέλω να δω την εταιρία μας να μεγαλώνει και τις υπηρεσίες μας να εξελίσσονται. Ελπίζω να παραμείνω στην Ελλάδα και ανυπομονώ να ταξιδέψω σε νέους προορισμούς (στη Βιέννη ίσως…αστειεύομαι…ή και όχι!).

Λ.Κ.: Στόχος είναι η περεταίρω ανάπτυξη της ομάδας και η διάθεση του tourismart σε ακόμα περισσότερες χώρες. Εννοείται βέβαια και… πολλά ταξίδια. Ευελπιστώ να έχω νεότερα στην επόμενή μας συνάντηση για την ομορφιά και τη διαφορετικότητα του προορισμού, που έχω στόχο να επισκεφθώ σύντομα…. την Ισλανδία!

tvv-people-simpleapps-1

Leave a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.